Hírek

2016.12.23. 18:25

Górcső alatt a piacok, bevásárlóközpontok, karácsonyi vásárok

FMH-információ - Voltak, akik fennakadtak a nagy karácsonyi ellenőrzéseken: a többi között higiéniai hiányosságok, vagy fel nem tüntetett árak miatt lépett fel a hatóság.

Buthy Lilla

Az elmúlt évekhez hasonlóan a Fejér Megyei Kormányhivatal műszaki engedélyezési és fogyasztóvédelmi főosztály fogyasztóvédelmi osztálya november utolsó hetétől alkalmi árusítóhelyeken, így például fenyőárusoknál, vásárokon, piacokon és kisebb, nagyobb kereskedelmi egységekben tartott hatósági ellenőrzéseket.

Az ellenőrzések során a hatóság leginkább a karácsonyi ünnepkör slágereit", gyermekjátékokat, ruhaneműket, elektromos hálózatról üzemelő termékek forgalmazásának jogszerűségét vizsgálta.

A kormányhivatal az ellenőrzések 84 százalékánál talált valamilyen apróbb hiányosságot. Fotó: Shutterstock

- Az idei karácsonyi vásárokban a kormányhivatal az ellenőrzések 84 százalékánál talált valamilyen apróbb hiányosságot, csekélyebb súlyú jogsértést, egy évvel korábban ez az arány még 76 százalék volt. Az a tapasztalat, hogy az egyre tudatosabb társadalom tisztában van fogyasztói jogával és tájékozódik, legfőképpen az árakról, a termékek minőségéről és a legjobb ajánlatot választja ki, főleg a karácsonyi bevásárlás során - mondta kérdésünkre Czifra-Szabó Judit osztályvezető, majd hozzátette:

- A leggyakoribb jogszabálysértés az egységárak feltüntetésének elmaradása volt, pedig a fogyasztók ezzel tudják összehasonlítani az eltérő kiszerelésű termékeket. Több esetben előfordult az is, hogy az akciós árat a pénztárban nem érvényesítették, illetve a tömegre értékesített termék méréséhez használt mérleg nem volt hiteles.

A feltárt jogsértések esetében a kormányhivatal többnyire csak a nagyobb boltokat üzemeltető vállalkozásokkal szemben szabott ki bírságot, a kisebb üzleteket a szabályos működésre kötelezte, illetve figyelmeztette.

Sziebert Gergely megyei főállatorvos arról tájékoztatott, a 41 helyszíni ellenőrzés során egy forgalmazó működését fel kellett függeszteni Fotó: FMH archív

A Fejér Megyei Kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és földművelésügyi főosztálya ugyancsak fokozott figyelemmel és nagy számban ellenőrzi a karácsonyi ünnepi vásárokat, a büfékocsikat és a kitelepült vendéglátóhelyeket is. - Az ellenőrzéseket csak a megfelelő tájékoztatás után kezdi meg a hatóság, ami igyekszik mindig vállalkozóbarát" módon eljárni, de természetesen nem huny szemet az élelmiszer-biztonságot veszélyeztető hiányosságok felett.

December elsejétől eddig 41 helyszíni ellenőrzést végeztünk a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés" keretében - mondta Sziebert Gergely főosztályvezető, megyei főállatorvos. Két esetben higiéniai hiányosságot, egy esetben engedélyezési dokumentációval összefüggő hibát állapítottak meg, valamint egy esetben a termék minősége, összetétele nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, egy esetben még a forgalmazó hely működését is fel kellett függeszteni. 85 terméktétel ellenőrzését végezték el, ebből négy tétel esetében kellett forgalomból kivonást elrendelni lejárt fogyaszthatósági idő miatt.

- Fokozott figyelmet kap ilyenkor az állatszállítások ellenőrzése is, elsősorban állatvédelmi szempontból. Decemberben 18 hal- és juhszállítást ellenőriztek hatósági állatorvosok, szerencsére minden esetben a hatályos állatvédelmi jogszabályoknak megfelelően bántak az állatokkal, jogsértés nem volt - fűzte hozzá. Az ellenőrzés szempontjából kiemelt termékek közé tartoznak a hal és a haltermékek, füstölt nyers, vagy főtt húskészítmények, virslik, zöldségek és gyümölcsök.

Az édesipari termékek közül elsősorban a szezonnak megfelelően nagyobb meny-nyiségben vásárolt bejgli és egyéb karácsonyi sütemények, szaloncukor kerülnek górcső alá, a borászati termékek közül pedig a borok és pezsgők számíthatnak a szokásosnál is nagyobb figyelemre. - Nézzük meg a termék csomagolását, ellenőrizzük a frissességét! Bátran meg lehet szagolni a halat, húst, és ha a legkisebb kételyünk van az áru frissességével kapcsolatban, inkább ne vegyük meg - fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!