Hírek

2016.12.07. 10:29

Beindult a karácsonyi hajrá

Sok üzletben már megnőtt a forgalom a karácsony közeledte miatt, de vannak olyan bevásárlóközpontok, amelyek a nagy dömpinget a következő két hétben várják.

Laci Patrícia

Az adventi időszak különösen jelentős a kereskedők számára, ugyanis sokan ilyenkor kezdenek el bevásárolni az ünnepekre. Az egyik székesfehérvári bevásárlóközpont üzemeltetési igazgatója, Szabó Gabriella elmondta nekünk, hogy advent második hétvégéjén a szokotthoz képest több mint 50 százalékkal növekedett a látogatóik száma. Bronzvasárnap például az átlagos 16 ezer ember helyett 28 ezren keresték fel őket.

– A teljes adventi időszakot kihasználják az emberek, egyenletesen magas a látogatószám mind a négy hétvégén. Idén egy héttel előbb kezdődött a dömping, valószínűleg a black friday hétvégének köszönhetően – mesélte az igazgató, aki megfigyelte, hogy a tartós fogyasztási cikkek kereslete közvetlenül karácsony előtt kimagaslóan megnő.

Jónás Mária a szerencsésebbek közé tartozik, ő már novemberben elkezdte megvenni az ajándékokat, így csak pár apróság maradt neki hátra

A bicskei központú franchise kommunikációs vezetője, Maczelka Márk elmondta, évek óta azt tapasztalják, hogy sokan az utolsó pillanatokra halasztják a karácsonyi nagy bevásárlást.

– Általában a december, ezen belül pedig az ünnepet megelőző egy-két hét a vásárlási csúcsidőszak. Pontos prognózist előre nehéz adni, de mindenképpen forgalomnövekedésre számítunk ebben a hónapban is – osztotta meg velünk a kommunikációs vezető, majd hozzátette:

– A húzótermékek ilyenkor az édességek, ezen belül kiemelten a szaloncukor, a különféle ajándék-csomagolású kozmetikai termékek, a sütéssel és asztalterítéssel kapcsolatos áruféleségek, valamint a játékok. Továbbra is sláger az építő kocka, valamint a film karakteres játékok. Igen nagy népszerűségnek örvendenek ebben az időszakban a háztartási kisgépek. A fogyasztói igényeket a folyamatosan szélesedő kínálat és különféle – például technikai – újdonságok megjelenése is befolyásolja.

A bevásárlóközpontokban a szokásosnál nagyobb a forgalom az ünnepek közeledte miatt

A karácsonyra való felkészülés még többek számára hátra van, de vannak olyan emberek, akik már maguk mögött hagyhatják a bevásárlással járó stresszt, ilyen Jónás Mária is, aki novembertől el kezdte fokozatosan beszerezni az ajándékokat, így már csak pár apróság maradt hátra neki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!