Hírek

2016.12.27. 17:40

A séfnek nem kell kiabálnia

Fehérvárcsurgó - A szakácskönyvben leírtak csak az alapot, a kiindulást jelentsék - tanácsolja Varga Gergely.

Silye Sándor

Varga Gergely Fehérvárcsurgón nemrég bemutatót tartott a konyhaművészetéből, az otthonok séfjei (családapák és családanyák) érdeklődő pillantása által kísérve.

Volt a programban előétel, főétel, desszert készítés, és azok kóstolása. Míg a desszert a konyhában készült, pihenésként az ízek mesterével beszélgettünk. Azzal kezdtük, hogy a televízióban különböző mesterek láthatók, Jamie Oliver csendes, Gordon Ramsay pedig a kiabálós. Valójában miből van a séf?

- Szakácsból. Nem mindenki születik séfnek, szakácsból lesz a konyha főnöke, ő fogja össze az ottani munkát, irányítja a többi szakácsot. Nem kell kiabálnia, az emberekkel csendes szóval is meg lehet találni a hangot, én is így teszek. Nálunk családi hagyomány a főzés, nagymamám konyhafőnök volt, lehet onnan származtatható a konyha iránti vonzódásom. Más szakmát is kitanultam, de ide tértem vissza, mert a főzés a szívemből, őszintén jön.

Varga Gergely: Legyen mindenki kreatív a főzésben! Fotó: A szerző

- Nagyanyáink, anyáink, rántott hús, pörkölt alapételeitől mennyire nehéz a séfnek elfogadtatnia a másfajta ételek kultúráját?

- Nem nehéz, de fontos megtalálni azt a vékony mezsgyét, amin el lehet lavírozni az akkor és a most között. Tartsuk meg a régi, jól bevált ételeinket, hagyományainkat, ne felejtsük el, hogy honnan jöttünk. Ezeket az ételeket új köntösbe öltöztetve ugyanúgy el lehet adni, de lényeges, hogy kicsit tovább lépjünk, trendibbek legyünk.

-Hogyan került Fehérvárcsurgóra?

- Siófoki vagyok, a környező szállodákban dolgoztam. Onnan Balatonkenesére kerültem, ahol egy cégcsoport vette át a szálloda üzemeltetését. Tizenhat szálloda tartozik hozzá, a séfeket négyévente pörgetik , másik hotelbe helyezik, hogy biztosított legyen a folyamatos megújulás, így most Fehérvárcsurgó az újabb állomásom.

- A kastélyban nem csupán a hotelnak, de a Károlyi családnak is főznek. Egymásra találtak?

- Nagyon jó viszonyban vagyok Angelika asszonnyal és Károlyi úrral is, nem finnyásak, nem válogatósak, jó vendégek .

Tovább kíváncsiskodtam: mit tud a séf ajánlani a főzést kedvelő férfiaknak, vagy hölgyeknek, mire figyeljenek, mi legyen a legfontosabb a számukra?

- Alapvetően az egyszerűséget, a gyorsaságot kedvelem. Otthon olyan ételeket szoktam készíteni, és ajánlok mindenkinek, ami egyszerűen, gyorsan elkészíthető, és örömünket találjuk benne. Legyen mindenki kreatív, tegye azt, ami belülről jön, a szakácskönyvben leírtak csak az alapot jelentsék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!