Hírek

2016.11.08. 16:57

Szét kell verni a Petőfi mozit

Székesfehérvár – Kiderült, az egykori Petőfi mozi épületének a tartószerkezetét a főfalakat is teljesen le kell bontani. Várhatóan tavasszal fejeződnek be a munkálatok.

Sebestyén Lilla

Az Arany János utca 22-es szám alatti épület, tehát a Petőfi Kultúrtér – vagy ahogy a legtöbben ismerik, a Petőfi mozi – tavaly januárban zárta be kapuit.

Sokáig kérdés volt, mi lesz a patinás épület sorsa hiszen, ahogy azt a szakemberek is megállapították: már nem volt alkalmas arra, hogy otthon adjon kulturális rendezvényeknek koncerteknek.

A tető beázott, a tűzjelző és az egyéb biztonsági rendszerek nem voltak megfelelőek.

Fotó: Koppán Viktor

Tavaly novemberben aztán az önkormányzat úgy döntött: saját forrásból egyetemi klubot alakít ki az egykori Petőfi Kultúrtér helyén, mely a tervek szerint koncerteknek, filmvetítéseknek, kamaraszínházi előadásoknak ad majd otthont, ha elkészül.

Idén májusban pedig az is kiderült: százmillió forintot különítenek el erre a célra.

A munkálatok el is kezdődtek, de az eleinte megjósolt év vége helyett nagy valószínűséggel 2017 tavaszán végeznek a felújítással, tudtuk meg Guti Pétertől, a Székesfehérvár Városfejlesztési Kft. ügyvezető igazgatójától.

– Ez egy századfordulós épület és utoljára az 1950-es években esett át nagyobb átalakításon. Amikor a kivitelező elkezdte a bontást, és előkerültek az addig takart épületszerkezetek kiderült, hogy ezek nem mindegyikét lehet majd megfelelően megerősíteni. A szakemberek döntése alapján ezért a kockázatos szerkezetek bontása és újraépítése mellett döntöttünk. Az épület magán hordozza az elmúlt 100 év lenyomatát, például előkerültek egykori háborús bombatámadás nyomai, melyeket az akkori lehetőségének megfelelően bontott építőanyagokkal toldozták-foltozták csak össze.

Fotó: Koppán Viktor

Mivel most a tulajdonos önkormányzat az épület átfogó felújítását célozta meg, úgy határoztunk, kiküszöböljük a kockázatokat és inkább újraépítjük ezeket a falakat és tetőszerkezeti részeket. Az előállt körülmények okán az építési engedélyt is módosítani kellett, mely a napokban válhat jogerőssé. A munkálatok során megerősítést nyert a bezárásról szóló korábbi döntés helyessége, több mint időszerű volt az épület átfogó rekonstrukciója. Azt eddig takart szerkezeti részek összes hibáját sikerült feltárni, és az épület a felújítás után hosszú időre újra biztonságos és jól használható közösségi tér lehet – mondta el Guti Péter, aki azt is elárulta: Az épület belsőépítészeti szempontból is átalakul majd. A fűtésrendszert teljesen kicserélik, az épületet hőszigetelik, és a helyiségek sokkal komfortosabbak lesznek, illetve – ami az egyik legnagyobb újdonságnak számít majd – kialakítanak egy tetőteraszt is, amit klubhelyiségként lehet majd használni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!