Hírek

2016.11.17. 12:06

Sötét oldal: tele van ninjákkal a fehérvári utca

Székesfehérvár - Teljes sötétségben "lopakodik" estefelé a fehérvári utcákon a két keréken közlekedők nagy része- ez az eredmény jött ki a helyi bringástársadalom által szerdán elvégzett bringaszámláló akció tapasztalataiból.

Kocsis Noémi

Se lámpák, se prizma, se fényvisszaverők - úgy tűnik, a fehérvári bicajosok egy jelentős része nem szereti használni az egyébként kötelező, de mindenképpen életmentő láthatósági eszközöket. A városi, szervezett bringás közösség - hasonlóan az előző évekhez - most is a város több pontján, útja mellett vizsgálta, hogy egy adott számú kerékpárosból hányan hánynak fittyet a szabályozásnak és kockáztatják a saját testi épségüket.

- Azzal a sajnálatos ténnyel szembesültünk, hogy a székesfehérvári bringások közel 30 százaléka még mindig nem használ bringalámpát, aktív és passzív láthatóságot biztosító eszközt, azaz,ahogy a bringás szleng nevezi: ninja - foglalta össze tapasztalataikat Zsihovszky Gábor, a helyi szervezet titkára saját közösségi felületén. Hozzátette, támogatóik segítségével hamarosan lámpa- és prizmaosztogató akciót is indítanak, tagjaikat pedig arra kérik figyelmeztessék a kivilágitatlanul kerekezőket: szakítsanak a "sötét oldallal".

A Magyar Kerékpárosklub honlapján részletesen feltünteti, melyek az aktív és passzív láthatósági eszközök, s hogyan kell ezeket alkalmazni, illetve elhelyezni a kerékpáron, vagy a ruházaton. Elöl-hátul villogó, könnyen alkalmazható, leszerelhető fehér-piros fényforrást például akár már 700 forintért is lehet kapni készletben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!