Hírek

2016.11.24. 12:46

Parkkal bővül a városközpont

Martonvásár – A templomkertet megnyitják, a paplakot közösségi házként használják, a kiskastélyt látogatóközponttá alakítják. Emblematikus helyen írták alá a megállapodást a városközpont további szépítéséről.

Zsohár Melinda

Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye püspöke, Kovács Zoltán martonvásári plébános és Szabó Tibor polgármester el kézjegyükkel a katolikus egyház és a város közötti megállapodást. Hivatalosan haszonkölcsön-szerződést írtak alá a felek arról, hogy a város központjában fekvő templomkert mintegy ötezer négyzetméternyi területét megnyitják a lakosság előtt. Eddig is bejárhattak, de ezúttal lebontják az agrárkutató intézet mellett 1949-ben felhúzott kerítést, s természetes térkapcsolat születik meg a nyitott sétáló- és pihenőpark és környezete között.

Fotó: Nagy Árpád

Az aláírás helyszíne a műemlék óvoda épületének egykori kápolnája volt, jelenleg a Brunszvik-Teleki- De Gerando emlékszoba, s a könyvtár részét képezi. A korhű bútorokkal, képekkel, tárgyakkal berendezett helyiség egyértelműen őrzi kápolna-jellegét építészetileg, emlékeztetett rá a megyés püspök. Szabó Tibor polgármester hangsúlyozta: a helyi felekezetekkel minden megállapodás az egész közösség támogatását és építését szolgálja. A területet ezután a város tartja karban, az ott lévő szobrokat, emlékműveket gondozza. Bármilyen változtatás, módosítás együttes egyeztetéssel, közös akarattal történhet. A plébánia a kertet továbbra is használja szakrális helyként liturgikus rendezvények, körmenetek, ünnepi alkalmak idején.

Spányi Antal megyés püspök Szent II. János Pál pápát idézte, miszerint „az embert ott kell keresni, ahol van” - azaz ily módon is erősítendő a hitélet és a lelki békesség megszerzése. A tágas majdani Brunszvik park az első lépése a többmilliárdos beruházásnak, amely az egykori Brunszvik-kastélyban működő Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézetével közösen történik. A kiskastély látogatóközponttá alakul, két kutatóintézet Martonvásárra költözik a fővárosból – a tudományos munka és az értékes építészeti környezet látogathatósága nem zárja ki egymást.

Kovács Zoltán plébános élénk vallásos közéletről számolt be, egyesületek, kisközösségek működnek régóta, bevonják a legfiatalabbakat is. Az, idén nyugdíjba vonult Schrőder Gyula címzetes esperes felépíttette az új parókiát, a régi parókia közösségi házként szolgál tovább. Horváth Bálint alpolgármester, építész elmondta, sajnos kevés eredeti dokumentum áll rendelkezésre a szóban forgó terület épületeiről és hajdani növényzetéről, néhány régi fotográfia segít a rekonstrukcióban. A mai igényekhez igazított tervek mindent megőriznek az egykori szépségből, s a szükséges korszerűsítéseket tartalmazzák majd, hangsúlyozta a fiatal szakember.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!