Hírek

2016.11.22. 16:45

Haza lehet vinni a hamvakat

A jövőben is lehetőségünk lesz hazavinni vagy elszórni szeretteink hamvait. A Belügyminisztérium tervezett rendelete ezen nem változtat.

Sebestyén Lilla

Múlt héten jelent meg a hír, miszerint egy új - jelenleg tervezés alatt álló - belügyminisztériumi rendelet értelmében, a hamvakat kilencven napon belül el kell temetni. A tervezett rendelet egy másik része azt köti ki feltételként, hogy a temetőben sírkövet csak szakképzett személy állíthat. Ahogy a tervezet napvilágot látott, sokakban felmerült a kérdés: akkor nem is lehet a jövőben otthon tárolni a hamvakat?

A Belügyminisztérium kommunikációs főosztályának leveléből kiderült: de, igen.

- A Belügyminisztérium jelenleg szakmai egyeztetést folytat a kormányrendelet módosításáról, javaslatának szövegét nem véglegesítette, erre várhatóan novemberben kerül sor. A tervezet nem érinti a hamvak hazaszállításának rendjét, a tárca szándéka az, hogy kiegészítse a jelenleg hatályos szabályozást a hosszabb időn át a temetkezési szolgáltatóknál hagyott urnák esetében követendő eljárással. A módosítás arra adhatna lehetőséget, hogy bizonyos határidő után a kegyeleti jogot sértő módon magukra hagyott urnák elhelyezése megtörténjen - kaptuk meg a választ az illetékesektől.

A levélben arról is szó esik, hogy a sírkőállításra vonatkozó előírásokat a rendelet esetleges módosítása nem változtatja meg, ugyanis az jelenleg is szakképesítéshez köti ezt a tevékenységet.

Nagy a választék urnákból is. Utóbbi nem véletlen, egyre többen döntenek a hamvasztás mellett Fotó: Molnár Artúr

Bozai Istvántól, a városgondnokság ügyvezető igazgatójától azt is megtudtuk, évről évre emelkedő tendenciát mutat a hamvasztással történő temetések száma.

- Az önkormányzat tulajdonában lévő temetőkben, 2004-ben 940 temetés történt, ekkor még a hamvasztásos és koporsós temetések aránya 50-50 százalék volt. 2015-ben viszont ez az arány jelentősen megváltozott: 920 temetésből 641 hamvasztással történt. A hazavitelek száma is növekedett: tavaly 83 alkalommal választották ezt a lehetőséget a hozzátartozók. A városiasodás velejáróra, hogy a temetési módok közül a lakosság az urnás temetési formát választja. Míg a koporsós temetésnél 25 évre vállal a sírhely felett rendelkezési jogot a hozzátartozó, addig az urnás temetések alkalmával 10 év ez az idő - mondta el Bozai István, aki azt is hozzátette: az urnák elhelyezhetők sírhelyben, urna sírboltban, urna sírhelyben, kolumbárium falban, a hozzátartozó választhatja a hamvak hazavitelét, illetve elszórását.

Utóbbihoz a kormányhivatal népegészségügyi járási hivatalának engedélye kell. Egyéb alternatív lehetőség a légi úton, vagy élő vízben történő szórás és az emlékerdőben elhelyezés.

- Lehetősége van még a hozzátartozóknak arra is, hogy vízbemosásos szórást kérjenek, melyre a Béla úti temetőben van lehetőség. Hamvasztás után egy speciális urnába kerülnek a hamvak, ebből mossák ki őket egy szertartás égisze alatt. Ha ezt a lehetőséget választjuk, nem kell plusz urnát vásárolnunk, vagy tízévente megváltani a helyet - mondta el Hege Attila, egy székesfehérvári temetkezési vállalkozás vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!