Hírek

2016.11.30. 20:50

A barátság jelképe - Emlékoszlopot állítottak a lengyel testvérvárosban

Emlékoszlopot állítottak az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére Székesfehérvár lengyelországi testvérvárosában, Opoléban.

A Lengyel nyár, Magyar ősz című 56-os dokumentumfilm bemutatójával kezdődött az opolei városházán az 56-os emlékoszlop avatása, melyet nagyszabású ünnepség keretében lepleztek le. A 2016-os évet a lengyel-magyar szolidaritás évének nyilvánította a lengyel szenátus abban a határozatban, amelyet az 1956. júniusi poznani kommunistaellenes felkelés és az 1956-os magyar forradalom 60. évfordulójára való megemlékezés jegyében fogadtak el. Az 56-os emlék-oszlop Opole belvárosában, nem messze a városházától, az Odera mellékága mellett található, melyet Horváth János székesfehérvári művész alkotott meg. A művet magyar és székesfehérvári szimbólumok díszítik, és többek között az Országalma is látható rajta.

A magyar és fehérvári szimbólumokkal díszített alkotást Horváth János szobrászművész készítette
Fotó: Bácskai Gergely

Opole polgármestere, Arkadiusz Wi niewski arról beszélt, hogy a hosszú magyar és lengyel barátság történetében az emlékoszlop avatásával egy újabb téglát építettünk a két nép barátság-falába .

Legendás a világban a lengyel-magyar barátság, melyet sok minden szimbolizál, mostantól az 56-os emlékoszlop is. Jóban és rosszban is kitartunk egymás mellett, ismerjük és tiszteljük egymás történelmét és hőseit. Fehérváron a katyńi kereszt a lengyel hősök előtt, Opoléban pedig az 56-os emlékoszlop - fogalmazott az avatóünnepségen Cser-Palkovics András fehérvári polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!