Hírek

2016.10.10. 10:48

Tömeges vadmadárírtás a Bánya-tónál

Közel hatvan vadmadár élt a Bánya-tavon, ám az élőlények létszáma lecsökkent harminc darab alá. Radics Ferenc, a madarak első számú gondozója szerint szándékos mérgezés történhetett.

Laci Patrícia

Érkezett egy olvasói levél hozzánk, amelyben az állt, hogy tömeges madárpusztítás történhetett a Bánya-tónál. Az üzenet írója arról számolt be, hogy több mint harminc különleges fajta vadkacsa, egy óriás szürkelúd és egy nőstény hattyú pusztult el. A hölgy olvasónk, aki a környék lakója is, arra gyanakszik, szándékos mérgezés történhetett, s az állatok talán fagyállóba áztatott kukorica elfogyasztása miatt haltak meg.

Fotó: Molnár Artúr

A levél nyomán felkerestük Radics Ferencet, aki hobbiból különleges vadmadarakat telepít be a Bánya-tóra már 15 éve, emellett lelkesen gondozza és eteti az élőlényeket. A férfi május, június környékén egyre több madártetemet gyűjtött össze a tóban. Körülbelül hatvan vadmadár élt a környéken, ma viszont nagyjából huszonkettő szárnyas úszkál a víz felszínén. Radics Ferencet nagyon megviselte a szituáció, ugyanis óriási állatbarátnak és természetrajongónak vallja magát, emellett azért telepítette be a madarakat a tóba, hogy a város küllemét gazdagítsa.

Fotó: Molnár Artúr

– Rengetegen jöttek anno ide a környékre. Gyerekek, családok csodálták meg a kacsákat, s etették őket kenyérrel. Most viszont mindenki csalódott, s kérdi, mégis mi történt a vadmadarakkal? Biztos vagyok benne, hogy itt természetrombolást követtek el valakik, de nem értem ennek okát, hiszen olyan gyönyörű látványt nyújtottak a madarak – mondta el véleményét Radics Ferenc, aki még videófelvételeket is mutatott, amelyeken jól látszódott, hogy egykor mennyire sok vadmadár éldegélt a tóban.

Fotó: Molnár Artúr

A férfi nem tett bejelentést az üggyel kapcsolatban, ő csak azt szeretné, ha senki sem bántaná az állatokat, emellett jobban tisztelnék az emberek a természetet.

Fotó: Molnár Artúr

Berkényi Tamástól- a Vadmadárkórház vezetőjétől és állatorvosától - megtudtuk. hogy nem hallottak a Bánya-tavi esetről. A szakértőnek elmagyaráztuk a szituációt, de az állatorvos úgy gondolja, nem biztos, hogy mérgezés történt.

– Ilyen nagy állomány elpusztulásánál elsőre én fertőző betegségre vagy vízszennyezésre gondolnék. A mérgezést nagyon bonyolult lenne megoldani, bár  az emberek leleményesek  – mesélte Berkényi Tamás.

Ha bármikor előfordul, hogy nagyobb számban pusztulnak el vadmadarak egy tóban, érdemes az illetékes nemzeti parkot értesíteni, így ők utána tudnak járni, mi történt pontosan a jószágokkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!