Hírek

2016.10.14. 17:03

Több megyei iskola a listákon - Elkészültek az iskolai rangsorok

Székesfehérvár- Az egyik nagy felmérés alapján az ország száz legjobb középiskolái között van a Tóparti és a Teleki is.

Laci Patrícia

A HVG ebben az évben is elkészítette a Top 100-as középiskolai rangsorát, amelyben az ország legjobbjai szerepelnek. Az összesített rangsor készítésekor a kiadvány összeállítói figyelembe vették a matematikai és szövegértési kompetenciamérés, illetve az alap érettségi tantárgyak – matematika, magyar nyelv és irodalom, történelem, idegen nyelv – eredményeit, emellett a felsőoktatásba bekerült diákok felvételi átlagpontszámát is szem előtt tartották. Ebben az évben két székesfehérvári középiskola is bekerült az összesítésbe, a 42. helyen a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola végzett, az intézmény a tavalyi évben is ugyanezt a helyezést érte el. Az iskola igazgatója, Szabó Gábor örül annak, hogy az intézmény idén is szerepel a Top 100-as listán.

A Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium 11. osztályos tanulói az intézmény igazgatójával, Vizi László Tamásnéval

Az intézménynek mindenképpen büszkeséget jelent, hogy ott szerepel a Top 100-as listán. A tavalyi és a tavaly előtti évben is hasonló eredményt értünk el – mondta el Szabó Gábor, majd hozzátette:

A helyezés a mi további működésünkön nem változtat, jelen pillanatban is a felsőoktatásra szeretnénk felkészíteni a diákjainkat, hiszen mi más lehetne a célunk?

A Top 100-as lista 47. helyén a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium végzett. Az intézmény a tavalyi évhez képest javított, ugyanis akkor csak 56. helyezett volt.

Tudomásom szerint valamivel több mint 800 iskolát rangsorolnak, így a listán való szereplés már szerintem nagyon szép eredmény – mondta Vizi László Tamásné, a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium igazgatója.

Az intézmény vezetője motiválónak tartja az eredményt, s reméli, hogy egyszer még előkelőbb helyezést tudnak majd elérni.

A gazdasági hetilap nemcsak egy összesített Top 100-as listát készített a gimnáziumok körében, hanem például a szakiskolákat, egyházi iskolákat vagy éppen az alapítványi intézményeket is külön-külön rangsorolta. A szakközépiskolák listáján a Tóparti már a 17. helyezést érte el, a Kodolányi János Középiskola és Kollégium lett a 9. legjobb gyakorlóiskola az országban. Az I. István Szakgimnázium a környezetvédelem-vízgazdálkodás szakmai rangsorában pedig az előkelő 4. helyet szerezte meg.

A Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola tanulói az intézmény folyosóján élvezik az órák közti szünetet

 

A Nők Lapja is készített ebben az évben egy iskolai rangsort. A listakészítők több szempontot is figyelembe vettek, például a kompetenciamérés, az érettségi és a nyelvvizsga eredményeket. Ezek mellett az összeállítók utánajártak az ellátottsági (például számítógépek, osztálytermek száma) és a továbbhaladási mutatóknak (bukás, hiányzás száma) is. Az ő kiadványukban a Comenius Angol–Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Gimnázium és Gazdasági Szakközépiskola és Kollégium a legsikeresebb alapítványi és magán középfokú iskolák gimnázium kategóriájában a 10. helyet szerezte meg. Rockenbauer Lajos, az iskola vezetője hangsúlyozta, örül az eredménynek, bár náluk egy évfolyamon 40 fő van, így más módszerekkel is dolgoznak.

A női hetilap összeállításában szerepel a dunaújvárosi Pentelei Molnár János Szakképző Iskola, az intézmény a 7. helyezést érte el a legsikeresebb alapítványi és magán középfokú iskolák szakiskola kategóriájában. A Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola pedig a női hetilap kiadványában a 10. legsikeresebb szövegértést fejlesztő középfokú iskola lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!