Hírek

2016.10.25. 13:16

Mostantól a dédpapa sírja csak egy kattintás

Székesfehérvár - Nem sok helyen van az országban, de a fehérvári teljesen egyedi fejlesztés: a sirhelykereso.varosgondnoksag.hu oldalon ezentúl 9 fehérvári temető kb. 30 ezer sírhelyére lehet rákeresni az elhunyt neve, dátumai alapján.

Kocsis Noémi

Öt évig tartott a munka, amelynek eredményét, egy, a sírhelyekről adatokat, térképeket, GPS-koordinátákat és fényképeket tartalmazó online adatbázist kedden délután mutatták be a Béla úti köztemető és kegyeleti központ rendezvénytermében. Bozai István városgondnok elmondta: az eddig manuális, temetőkönyvi keresés lényegesen egyszerűbbé válik két fehérvári térinformatikus fiatalember, Kneifel György és Szakter Roland Tamás, a Városgondnokság által megrendelt fejlesztésével. A szervezet honlapjáról is elérhető oldalon ugyanis bárki néhány kattintással megtalálhatja elhunyt szerettének sírhelyét 9 fehérvári temetőben - Béla út, Börgöndi, Csutora, Fecskeparti, Hosszú, Katona, Kisfaludi, Sóstó római katolikus, Szedreskerti - , rákeresve az elhunyt nevére, születési, halálozási dátumára, a temetés idejére, de a rendelkezési jog is nyomon követhető, így leellenőrizhető, mikor kell hosszabbítani.

Vadász-Király Edit kegyeleti-központ vezető, Bozai István városgondnok, Szakter Roland és Kneifel György térinformatikusok a keddi eseményen  Fotó: Molnár Artúr

Az online kataszterben mind a 30 ezer e temetőkben található sírhelyet (76 ezer elhunyttal)  lefényképezték a szakemberek és ellátták GPS-koordinátákkal, az adatok alapján akár kint a temetőkben mobiltelefon, tablet segítségével is meg lehet találni a keresett sírhelyet.

A kegyeleti napok alatt számos ingyenes szolgáltatás várja a fehérvári temetőkbe látogatókat. A temetők környéki megszokott forgalomkorlátozás és rendkívüli biztonsági intézkedések (rendőrség, közterület-felügyelők, polgárőrök bevonásával) mellett a Béla úti temetőnél egészségügyi felügyelet és a rendezvényteremben november 1-jén pihenőhelyet, forró teát biztosítanak a látogatóknak. E napon tartják meg négy egyház képviselőivel a város ökumenikus kegyeleti megemlékezését is, ez 16 órakor kezdődik a díszravatalozó előtt.

A városi önkormányzati temetőkertek október 30-ig reggel 7 és este 7 között tartanak nyitva. Október 31. és november 2. között pedig reggel 7-kor nyitnak és legkésőbb 21 óráig várják a megemlékezőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!