Hírek

2016.10.04. 14:23

Fiatalok is elkezdhetik - Régi motívumok divatos ruhadarabokon

Székesfehérvár – A Fehérvári Kézművesek Egyesülete már régóta törekszik arra, hogy a fiatalokat mind jobban megismertesse a hagyományokkal, és ráébressze őket arra: a régi mintakincs ma is alkalmazható.

Gábor Gina

Az egyesület foglalkozásain, asszonyműhelyeiben fel-felbukkannak a fiatalok, és mi is tanúsíthatjuk: igazán nagyon lelkesek. Ám most szélesebb réteget szeretnének megszólítani, amikor elindítják a Gondold újra! című programot, amelynek lényegét, menetét kedden sajtótájékoztatón ismertették az egyesület székhelyén, a Kézművesek Házában. Szenczi Jánosné Zsuzsa, az egyesület elnöke elmondta, valójában egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében megvalósult, igen sikeres program Fejér megyei változatát szeretnék elindítani. Az Ózd melletti Királdon ugyanis a Művésztanya nevű alkotóközösség a barkó népcsoport hagyományait igyekszik nem csak továbbörökíteni, hanem megújítani is.

A kézművesek finom színű hímzőfonalakat válogattak a mai igényekhez igazodó, régi, Fejér megyei mintákat alkalmazó ruhákhoz. Radetzky Jenőné bútorfestő karkötőt, medálokat festett – kedvcsinálónak

– A Művésztanya arra vállalkozott, hogy a régi barkó mintakincsből kiindulva, a mintákat megújítva a mai igényekhez igazodó használati tárgyakat hoznak létre. Egy pályázat jóvoltából szőttek, hímeztek, bőrmunkákat készítetek, bútort festettek – mesélte Szencziné Zsuzsa és hozzátette: – Ez a program tetszett meg nekünk és elhatároztuk, a példájukból mi is merítünk. Mi a Fejér megyei mintakincset használjuk fel. Főleg a középiskolás korosztály figyelmét szeretnénk ráirányítani arra, hogy nagyszerűen alkalmazhatók régi hímzésmotívumok egy mai, divatos ruhadarabon vagy – a bútorfestés módszereivel – fa ékszereket díszítve. Több középiskolával is felvettük a kapcsolatot, de számítunk még további érdeklődőkre is: a program ingyenes.

Párniczky Józsefné Ilonka hímző, népi iparművész összegyűjtötte Fejér megye hímzésmotívumait, és a szabad kezet adott a fehérvári kézműveseknek: használják fel a mintakincset. A megyei motívumokból választanak ki szépeket, egyszerűeket és tetszetőseket, olyanokat amelyeket a fiatalok is megtanulnak és szívesen alkalmaznak... Így tették ezt a barkóság motívumait feldolgozó mintaprogramban, Királdon is.

Szenczi Jánosné Zsuzsa a Fejér megyei hímzésmintákat mutatja

A fehérvári program október 7-én pénteken 17 órakor a Szent Ístván Művelődési Házban, a Királdi Művésztanya Nyiss ajtót a barkóságra című bemutatkozó kiállításával veszi kezdetét. Pálmai Ilka ismerteti a királdi programot, a Királdon készült tárgyakat tárlatvezetéssel láthatjuk, majd divatbemutatón vehetjük szemügyre azokat a ruhákat, amelyeket Madarász Melinda Meyke designer tervezett, a Barkóságban hagyományos motívumokat felhasználva. Ezután következik a gyakorlati munka a Kézművesek Házában, a Rác utcában. Művésztanya Fehérváron címmel október 8-án, 10-től 16 óráig szakemberek oktatják a tervezési alapismeretet, az anyagválasztást, a hímzett használati tárgyak és a bútorfestéssel készített faékszerek mintáinak előrajzolását. Október 22-én a megkezdett munkát folytatják, november 12-én a tanultakat összegzik. A kész műveket végül kiállításon mutatják be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!