Hírek

2016.10.15. 18:40

Ásványország virágai - Bujpál Péter tartott előadást szenvedélyéről

SZÉKESFEHÉRVÁR - Nem nagyon tudjuk eldönteni, hogy irigyeljük-e Bujpál Péter tanár úr feleségét vagy inkább sajnáljuk. A tanár úr ugyanis 20 éve ásványokat gyűjt - ez a Hétköznapok akadémiája sorozat estjén derült ki, ahol előadásában tetszetős ásványokkal, drágakövekkel ismertette meg a hallgatóságot.

Gábor Gina

Mármost egy ásványgyűjtő feleségének - amint az kiviláglott - türelmes asszonynak kell lennie. Elvégre kerülgetheti a kőzetekkel megrakott dobozokat, de ez még hagyján, ha nagy a lakás. Kiderült, hogy a hazahurcolt köveket Bujpál Péter rendszerint otthon tisztítja, feláldozva fontos háztartási kellékeket. Igen ám, de ha az ember lánya cserébe időnként ékkövekkel kirakott karkötőket, gyűrűket visel - amiket a férje készít számára a konyhaasztalon -, ez talán feledteti vele az ásványgyűjtéssel kapcsolatos hátrányokat.

Mielőtt azonban megvizsgáltuk volna az ékszereket, Bujpál tanár úr megismertette a hallgatóságot az alapfogalmakkal. Hallhattunk arról, hogy a kőzetek - azaz az ásványtársulásból álló képződmények -, hogyan is keletkeznek, megismertük a magmás és üledékes kőzetek fajtáit. Aztán eljutottunk a homogénebb összetételű ásványokhoz, majd ásványország virágaihoz, a drágakövekhez - amelyeket régóta színük, szépségük miatt gyűjtenek.

Bujpál Péter volt a Hétköznapok akadémiája sorozat előadója Fotó: Koppán Viktor Dávid

Kiderült, hogy az ásványokat keménységük alapján szokás osztályozni - a zsírkő a legpuhább. A skála 5. keménységi fokozatán helyezkednek el azok az ékkövek, amelyeket viselni lehet, mert jól bírják a strapát. A legkeményebb és legszebb persze a gyémánt, ami a legszínesebb drágakő is, hiszen mindenféle színben előfordul... Kiderült, hogy a briliáns és a gyémánt nem szinonim fogalmak. A briliáns a gyémánt egyik szép és népszerű csiszolási formája. A gyémántot viszont többféle formára lehet csiszolni. Ha briliánsról beszélünk: briliáns csiszolású gyémántról szólunk, de nem minden gyémántköves ékszert nevezhetünk briliánssal díszítettnek.

Ezen a ponton mi laikusok úgy éreztük, már csak ezért érdemes volt felkelnünk, de Bujpál tanár úr elhatározta, hogy még nem hagyja abba kiművelésünket. Sorra bemutatta nekünk az általa kedvelt és begyűjtött legszebb ásványokat. Megismertük az oxid- ásványok közé tartozó korundot, aminek különféle változatai a vörös rubin, a kék zafír, a narancssárga padparadsa, a színtelen leukozafír. Bujpál tanár úr jóvoltából nagyítóval vizsgáltuk szép felületüket. Majd láthattuk kedvencét, a topázt is (vonzódását meg tudtuk érteni). És így tovább, megismerhettük a smaragdot, az akvamarint, a hegyi kristályt és az ametisztet. Ez utóbbiról hajdanán azt tartották, megvéd a részegségtől, mert a józanság, a tiszta gondolatok köve. Nos, ekkorra az információktól megzavarodva úgy döntöttünk, ha másra nem, egy ametiszt amulettre feltétlenül szükségünk lehet.

Persze, kizárólag a tiszta gondolatok kedvéért...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!