Hírek

2016.06.28. 13:48

Szemétdíj: várhatóan augusztusban kell befizetni az elmaradt számlákat

Székesfehérvár – Bizonyára többeknek feltűnt, hogy mostanában nem kaptak hulladékszállítási csekket. Nem véletlenül: egy központi cégnek kell(ene) számláznia, ám a rendszer még nem működik, várhatóan augusztus elején érkezhetnek a számlák.

Házi Péter

Amint arról korábban beszámoltunk, az év elején azzal a céllal hozták létre a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt-t (NHKV), hogy április elsejétől egységessé váljon országos szinten a hulladékgazdálkodás. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy habár továbbra is a nagyrészt önkormányzati tulajdonban lévő közszolgáltató cégek viszik el a szemetet, áprilistól ők számlát már nem állíthatnak ki. A díjat az NHKV szedi be és később valamilyen számítási metódus alapján visszaosztja majd a pénzt a hulladékgazdálkodó cégeknek. Jelenleg azonban ott tartunk, hogy azon ügyfelek esetében, akik havonta kapják a számlát, sem az áprilisi, sem a májusi számla nem ment ki. A negyedévente fizetők, ilyenek a családi házban élők, elvileg hamarosan várhatnák a második negyedévről szóló számlát, ám esetükben is csúszás várható.

– Azon dolgozunk, hogy bérszámlázással mi magunk küldhessük ki a számlákat az NHKV nevében, reményeink szerint július végére-augusztus elejére eljuthatunk oda, hogy a számlák kiérkeznek az ügyfelekhez. Elképzelhető, hogy emiatt közel kerül egymáshoz a második és a harmadik negyedévre vonatkozó csekk befizetési határideje, olyan azonban nem lesz, hogy ugyanabban a hónapban egyszerre két számlát kelljen kifizetni – mondta lapunk érdeklődésére Steigerwald Tibor, a Depónia Nonprofit Kft. ügyvezetője, aki hozzátette, szolgáltatási területükön 240 ezer lakos negyedévente, hatvanezer ügyfél – a társasházakban élők – pedig havonta kapja a számlát. Egy biztos, olyan számla már nem érkezik a lakossághoz, amelynek fejlécén a Depónia szerepelne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!