Hírek

2016.06.17. 11:17

Elromlott a szennyvíztelep iszapkeverője, de bűztől nem kell tartanunk

Székesfehérvár – Elromlott a szennyvíztelep ülepítőinek kotrószerkezete. Szaghatástól nem kell tartani, mert a folyamat zárt rendszerben, víz alatt zajlik. A szerkezet felújítására közbeszerzést írt ki az önkormányzat.

Házi Péter

2001-ben, a szennyvíztisztító telep bővítésekor építették be azokat az iszapkotró berendezést, amelyek nemrégiben meghibásodtak. A városi közgyűlés döntött arról, hogy a felújításukra közbeszerzést írnak ki. Amint Zsebők Lajostól, a Fejérvíz Zrt. kommunikációs és minőségbiztosítási főmérnökétől megtudtuk, az előülepítő medencék és az utóülepítő medencék két-két kotróját egyszer, 2008-ban már felújították. Azóta újra elkoptak, mivel ezek állandó alternáló mozgást végeznek. A kopás miatt egyre gyakoribb volt a meghibásodás és ezért egyre gyakrabban kellett a medencéket leüríteni a kisebb javítások elvégzésére. A javítások alatt a szennyvíztelep nem „áll le", de a leürítések és javítások növekvő többletmunkát jelentettek.

Az iszapkotróknak egyébként az a szerepük, hogy az ülepítőkben leült iszapot a zsompba tereljék, ahonnan szivattyúval az iszaprothasztó tornyokba kerül. Az előülepítőkből mind, az utóülepítőkből részben, mert a másik részét visszajuttatják a biológiai vonalra, hogy fenntartsák, illetve intenzívebbé tegyék a biológiai folyamatokat.

A laikus persze azonnal azt kérdezi, mennyire érzik majd a fehérváriak „szagilag" a kotrók leállását, azaz kell-e bűztől félnünk. Nos, a fentebb vázolt folyamat víz alatt, illetve zárt rendszerben zajlik, tehát a szaghatáshoz nincs semmilyen köze, amúgy a szennyvíziszap egyébként sem különösebben büdös.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!