Hírek

2016.06.17. 08:46

Elkezdődött a klímaőrület – tényleg veszélyes?

Elképesztő méreteket öltött a klímák iránti kereslet az elmúlt időszakban. Idén már nem lehet azt mondani, hogy elkezdődött a hűtőberendezések beszerelési szezonja – állítja szakértőnk, ugyanis egész évben folyamatosan építik be a készülékeket. Az ÁNTSZ óvatosságra int, a gépek használata ugyanis komoly egészségügyi kockázattal járhat.

S. Töttő Rita

Sok tévhit él arról, hogy a klíma nem egészséges, ám ez így nem igaz – szögezi le a feol.hu kérdésére Kokavecz Zsolt szakember, aki szerint akkor okozhat gondot a hűtőberendezés, ha nem a helyiségnek megfelelő méretű berendezést és nem a megfelelő helyre szerelik fel.

Irodahelyiségekben évente kétszer is ajánlott a klímaberendezések tisztítása, fertőtlenítése, lakásokban évente egyszer
Fotó: Koppán Viktor

- Az egészségügyi problémák abból adódnak, ha túl nagyméretű klímát választ valaki, vagy ha olyan helyre szerelik, ahol közvetlen az emberre fújja az általában 10-12 fokos levegőt – árulja el a szakember, aki szerint éppen ezért nem árt tudni: nem az a lényeg, hogy minél egyszerűbben letudható legyen a felszerelés, hanem hogy mi a legmegfelelőbb a használónak. Ezzel kapcsolatosan az ÁNTSZ is fontosnak tartotta idén felhívni a klímaberendezéseket használók figyelmét az egészségügyi kockázatokra: „érdemes elkerülni, hogy a hideg levegő közvetlenül érjen bennünket, ugyanis a szem, a torok és az orr nyálkahártyájának kiszáradását okozhatja, de előfordulhatnak ízületi fájdalmak valamint gyulladásos és megfázásos tünetek". A tisztítás fontosságát Kokavecz Zsolt kiemeli: - A klíma önmagában nem termel káros anyagokat, viszont a nyirkos, sötét beltéri egységek jó táptalajt biztosítanak a gombáknak, baktériumoknak és egyéb mikroorganizmusoknak. Fertőtlenítésük, tisztításuk ezért fontos – tette hozzá a szakember, aki azért kiemelte azt is: a tisztítás az egészségügyi szempontok mellett azért lényeges, mert a rendszeres karbantartás hatására csökken az üzemeltetési költség és nő a berendezés várható élettartama. Az ÁNTSZ is hangsúlyozta: „lakásokban, közösségi terekben, gépjárműveknél a klíma tisztítása és fertőtlenítése évente minimum egyszer, nagyobb terhelésnek kitett helyeken (irodaházak, bevásárló központok) évente kétszer ajánlott. Több féle fertőtlenítési módszer közül lehet választani (pl.: ózonos, ultrahangos, direkt fertőtlenítés, klímatisztító hab, vagy klímatisztító spray alkalmazása). Továbbá a szezonális használat előtt a hűtőgáz mennyiségének az ellenőrzése is szintén javasolt. Gépjárművekben való használat esetén ezeken túl, kiemelten fontos a pollenszűrők cseréje 10-15 ezer kilométerenként." Az egészségügyi kockázat leginkább a gyermekeket, kismamákat, időseket és valamilyen légzőszervi megbetegedésben, allergiában szenvedőket érintheti érzékenyen, mivel a mikroorganizmusok a levegőbe kijutva a gyengébb immunrendszerű embereket könnyebben megbetegítheti.

Kokavecz Zsolt
Fotó: Molnár Artúr

Egy átlagos kétszobás panellakásban elhelyezett középkategóriás klíma ára beszereléssel együtt ma 200 és 300 ezer forint körül mozog, ami ugyan nem tűnik olcsó mulatságnak, viszont, mint kiderült, e modern készülékek már nem csak nyáron használhatók. – Érdemes fűtésüzemben is alkalmazni őket, ugyanis mínusz 5 fokig 30 százalékkal olcsóbban úszhatjuk meg a fűtésköltséget, mintha a gázközpontú fűtést használnánk. Mínusz 10 fokig ez az arány ugyan már csak 10 százalékos megtakarítás, de még mindig olcsóbb – árulta el a szakember. – Tavaly érzékelhető fordulat következettbe a klímák iránti keresletben – tette hozzá Kokavecz Zsolt. – Ettől az évtől kezdve ugyanis már nem korlátozódott a nyár előtti, nyári időszakra az igény. Folyamatosan januártól decemberig szerelik be a készülékeket a szakemberek, ahogy ez idén is így volt és várhatóan így is lesz. Ám míg „szezonon kívül" egy hét, addig nyáron öt-hat hét a várakozási idő.

A klíma azonban nem csak a hideg levegő és a mikroorganizmusok miatt okozhat légzőszervi panaszokat. Az ÁNTSZ szerint a klimatizált helyiség levegője néha túl száraz, amely a már említett problémákon kívül szintén légzőszervi panaszt, illetve a bőrünk kiszáradását is okozhatja. Ezért javasolt a helyiségekben a relatív páratartalom értékét 50 százalék körül tartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!