Hírek

2016.05.31. 13:51

Ketté törne egy szál cigarettát?

A Nemdohányzók Világnapja alkalmából szervezett önkéntes megmozdulást az Új Nemzedék Közösségi tér a belvárosban. A program a Cigirágó hadművelet nevet kapta.

Sebestyén Lilla

Eltörne egy szál cigarettát a nemdohányzók védelmében? - tették fel a kérdést minden szembejövő dohányosnak az önkéntesek kedden, a belvárosban. A válasz olykor kiábrándítóan visszataszítóra sikeredett, de a többség sokkal inkább volt megszeppent, sem mint elutasító. Egy középkorú nő elmondta: fájó szívvel válik meg a cigarettájától, mert egész nap nem szívhatta, de azért töredelmesen beletörte azt az egy szálat az önkénteseknél lévő, átlátszó, műanyag dobozba.

Egy tinédzser fiú már eddig sem jutott el, saját bevallása szerint annyira szeret dohányozni, hogy nincs az a pénz, amiért megválna tőle.

Gréczy Szimonetta és segítőtársa dobozába rengeteg kettétört cigaretta került a nap végére. Minden – a próbát sikeresen teljesítő dohányosnak – egy rágó volt a jutalma. Fotó: Koppán Viktor

- Furcsa elnyomni, majd eltörni egy szál cigarettát, csak azért mert rossz. Őszinte leszek, ilyet még nem csináltam. Ettől függetlenül egy pozitív dolognak tartom a megmozdulást. Három éve dohányzom intenzíven és próbáltam már leszokni, de valahogy a cigi a mindennapjaim részévé vált. Persze, próbálok figyelni, hogy mást ne zavarjak ezzel a rossz szokással. Az öcsém miatt például nem dohányzunk a lakásban és a csikknek is mindig keresek egy szemetest, ha tehetem nem dobom el - mondja el Szevellédi Viktória, akit a Várkörúton állítottak meg a lányok. Mivel ő sikeresen vette az akadályt és beletörte cigarettáját a dobozba, járt a cigirágó édesség.

Gréczy Szimonetta, az Új Nemzet Közösségi Tér vezetője elmondta: A Nemdohányzók Világnapja alkalmából szervezték ezt a "hadműveletet. Céljuk az, volt példát mutassanak elsősorban a fiatal dohányosoknak.

- Szerettük volna tudatosítani, hogy a dohányzás nem magánügy, hiszen egy nemdohányosnak mindig el kell szenvednie a dohányosok által okozott kellemetlenségeket. A fiataloknál talán még nem beszélhetünk olyan szintű rászokásról, amit ne lehetne orvosolni, ezért céloztuk meg őket. Próbálunk példát mutatni azzal, hogy önként, összefogva kiállunk a nemdohányosok érdekeit védve - fogalmazott Szimonetta.

A Cigirágó hadművelet a Varkocs-szobortól indult és az volt a végpontja is. Az önkéntesek fél kettőtől négy óráig "járőröztek" a belvárosban, megszólítva a dohányzókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!