Hírek

2016.04.11. 17:58

Már van víz a Hajdútanyán

Velence – A várostól pár kilométerre található Hajdútanya problémája már sok évvel ezelőttre nyúlik vissza, de jelenleg zavartalanul, a nap bármely szakában használhatják a vizet az ott élők.

Buthy Lilla

„Velence külterületén, a Hajdútanyán 2015. novembere óta nincs víz, csupán reggel és este 2-2 órára kapcsolták be. Hiába fordultunk Velence polgármesteréhez, állandóan azt a választ kaptuk, hogy rajta vannak az ügyön. Két napig egyáltalán nem volt víz. Elgondolkodtató, hogy a 21. században tizenhat családtól megvonják a vizet” – fogalmazott nemrég levelében egy olvasónk.

A probléma gyökerei valóban sok évvel ezelőttre nyúlnak vissza. Az egykori termelőszövetkezet területén élő családok vízellátását egy, a területen gazdálkodási tevékenységet végző magánszemély biztosította a közműhálózattól függetlenül, azt is csupán napi néhány órában.

Az érintett külterületi ingatlanokon sem kiépített közüzemi vízellátás, sem közkifolyó, sem más, egyéb vízvételi lehetőség nincs. Az egyetlen vízvételezési lehetőséget biztosító, 50 köbméteres hidroglóbusz tavaly szeptember végén összedőlt, ezután a vízellátást biztosító magánszemély a továbbiakban elzárkózott a szolgáltatástól. Az ingatlan tulajdonosa villanydúcon hirdette ki, hogy december elsejétől technikai okok miatt nem szolgáltat a továbbiakban vizet. A legtöbben ekkor keresték meg a velencei önkormányzatot, hogy segítsenek.

A levél íróját nem értük utol, ottjártunkkor két idős hölggyel beszélgettünk: – Kicsit kellemetlen volt, amikor a glóbusz összerogyott – ördög tudja, mitől, talán bosszúból intézte így valaki –, és amíg ez a kút el nem készült – mutatott az asszony a Hajdútanyán túli földek irányába, le a gödörbe – csak reggel 7 órától 9-ig és délután 4-től 6-ig volt vízellátás. Két napig nem volt, most folyamatosan van víz, de nem tudom, hogy meddig. Eddig is voltak gondok, hiszen sokaknak se villanya, se vízórája – mondta az idős asszony, aki 50 éve él a tanyán. A hidroglóbusz felállítása előtt „rendes” kutakról hordták a házhoz a vizet.

Juci néni nem esett kétségbe akkor sem, amikor csak napi kétszer volt víz, de örül a fejleményeknek Fotó: Molnár Artúr

A képünkön szereplő Juci néni pedig arra emlékezett vissza, még az ajtónak is nekiszaladt ijedtében, akkora robajjal dőlt össze a glóbusz azon a késő őszi napon.

A panaszra reagálva Koszti Andrástól, Velence polgármesterétől megtudtuk, amikor a Hajdútanya vízellátás nélkül maradt, az önkormányzat tárgyalást kezdeményezett az ingatlan megvásárlásáról – arról, amelyen a kút található – az adásvételi szerződést pedig tavaly decemberben írták alá.

– A szerződés értelmében a korábbi tulajdonos március utolsó napjáig vállalta a vízvételezés biztosítását, azt is a szerződésben meghatározott összeg megfizetése ellenében. Az önkormányzat az adásvételi szerződés aláírása után el is kezdte a szükséges felmérési és előkészítési munkákat, de a téli időjárási viszonyokat figyelembe véve a munkálatok márciusban kezdődhettek el – fogalmazott a polgármester.

– Az önkormányzatnak nemcsak a vízellátáshoz szükséges berendezések – egy új, nagy teljesítményű vízszivattyú és egy hidrofor – beszerzéséről és beépítéséről, hanem a folyamatos üzemelés biztosításához szükséges elektromos áramellátás és a vezérlési rendszer kialakításáról, új mérőóra kiépítéséről és ennek járulékos munkáinak ellátásáról is gondoskodnia kellett – mondta, majd hozzáfűzte: – Az új vízellátási rendszer kialakítása március végén kezdődött, összesen két napig nem volt víz. Addig az önkormányzat és a helyi önkéntes tűzoltók biztosították a palackos vizet és a vízellátást. A tanyán áprilistól már nemcsak napi kétszer, hanem folyamatosan van víz. Az új vízellátási rendszer üzemeltetését a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. veszi majd át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!