Hírek

2016.04.19. 10:54

Fehérvári siker! Kell a szigorítás, de nem ész nélkül! - megyei állatvédők az igazságügyi tárca konzultációján

Székesfehérvár-Budapest – Fejér megyei állatvédelmi szervezetet is meghívott múlt héten az igazságügyi tárca arra a konzultációra, amely a magyarországi törvényi szabályozás fejlesztését szorgalmazta. A Fema a szabályozási környezet fejlesztését célzó munkacsoportot vezeti.

S. Töttő Rita

Több mint húsz állatvédelmi szervezet vett részt múlt héten azon a konzultációsorozaton az Igazságügyi Minisztériumban, amelynek célja, hogy fél éven belül átfogó javaslatcsomaggal álljanak elő a magyarországi állatvédelmi helyzetet érintő jogalkalmazással, szabályozással kapcsolatosan. Völner Pál, a tárca parlamenti államtitkára civil állatvédők javaslatait figyelembe véve tervezi a szabályozások fejlesztését. Három munkacsoport alakult az első egyeztetésen – árulta el a feol.hu-nak Bíró Zsolt, a Fema Állatmentő és Állatvédelmi Egyesület vezetője: a szabályozási környezetet, a hatóságokkal való operatív együttműködést, valamint az oktatást érintő témakörökről készítenek javaslatokat a civil bizottságok. A szabályozási környezet fejlesztését célzó munkacsoport összefogásával megbízták a Bíró Zsoltot, a Fema vezetőjét, a másik kettőben pedig javaslattételi lehetőséget kapott. Az első konzultáción mind a húsz szervezet elmondta, milyen változtatásokat tart szükségesnek. Bíró Zsolt a Fema képviseletében kifejtette: a hatóságokkal való operatív együttműködés, az oktatás, és a szabályozási környezet fejlesztése lenne a legszükségesebb. Ez utóbbi érinti többek közt a gyepmesteri szolgáltatást, a kóbor kutyák kezelését, az ivartalanítást is.

Fotó: Fema

- Vesszőparipám az önkormányzatok hatáskörén kívül eső közutakon, azaz a „senki földjén” kóborló állatok befogásának kérdése, ami a mai napig megoldatlan, viszont nem csak állatvédelmi szempontból fontos, hiszen az emberi életet is veszélyezteti – említette az egyik fontos témát Bíró Zsolt. (Erről bővebben korábban cikkeztünk) Az állatvédő emellett fontosnak tartja a felelőtlen szaporítás kérdésével való foglalkozást is, a jelenlegi törvény ugyanis alig tér ki erre. – Megemlítettük továbbá az iskolai oktatás fontosságát – tette hozzá. - A felelős állattartásról kell kidolgozni olyan anyagot, amely akár fakultatív módon, akár a nemzeti alaptantervbe beépítve kötelezően oktatandó az iskolákban. A Büntető törvénykönyv bővítését célzó javaslatot is támogatjuk, és szorgalmazzuk, hogy az állatkínzás bizonyos eseteiért kiszabandó 0-tól 2, illetve 3 évig kapható börtönbüntetési tételt növeljék, illetve kötelezően kiszabandó legyen és ne lehessen kiváltani felfüggesztett szabadságvesztéssel. Nem az a cél, hogy megtöltsük a börtönöket, hanem hogy visszatartó ereje legyen ennek az állatkínzásnak – szögezi le az állatvédő, ahogy azt is: szigorítani kell a törvényeket, de nem ész nélkül!

A tárca két hónap múlva meghatározó javaslatcsomagokat vár a munkacsoportoktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!