Hírek

2015.12.07. 07:19

Lehet, többé nem maradhat az önkormányzati lakásában?

Székesfehérvár - Hiába adta be új kérelmét Varga Istvánné az önkormányzati lakásra. Visszautasítást kapott, de vajon mi állhat a háttérben?

Laci Patrícia

Varga Istvánné a Rádió utca egyik önkormányzati lakásban él lányával és unokájával már hét éve. Igaz, a Varga család szűkösen, napról napra tud csak megélni. Hiszen a hölgy 37 ezer forintos rokkant nyugdíjat kap havonta, nem tud elmenni dolgozni sem. Varga Istvánné lánya GYES-en van, otthon neveli gyermekét, ezért ő sem tud sehol sem elhelyezkedni jelenleg. Vargáné bérleti szerződése idén októberben járt le, de hiába adta be az új kérelmét a lakásra, az önkormányzat visszautasította:

– Miután beadtam a hosszabbítási kérelmemet a lakásra, elutasították. A levélben csak annyi állt, hogy hagyjam el a lakást, mert más rászorulóknak is szükségük van rá. De miért pont arra a lakásra van igény, amiben én élek? Miért nem máséra? Pedig a környékünkön itt van három üres önkormányzati lakás – mesélte elkeseredve az asszony.

– Miért pont én? Ezzel kapcsolatban semmilyen indoklást nem kaptam, ezért muszáj volt fellebbeznem. Ráadásul nem is volt tartozásom, az összes számlámat rendesen befizettem. Pedig bőven a létminimum alatt vagyunk a lányommal és az unokámmal – mondta Varga Istvánné.

Panaszosunk a fellebbezés után sem járt sikerrel, de kapott egy részletes indoklást, amivel nem ért egyet:

– Október végén érkezett egy új levél, amiben az állt, hogy koszosak és büdösek vagyunk. Házi állatokkal élünk együtt, a lakást nem tartjuk tisztán. De kérdem én, hogyan is tudnánk annyi pénzt áldozni a lakás rendezésére, tisztítószerekre és más egyebekre, mikor nincs miből? A magunk módján viszont próbálunk mindent megtenni azért, hogy tisztaság legyen. Mindjárt érkezik a második unokám. A védőnő is jártas nálunk, s ő szerinte is megfelelő körülmények között élünk.

Fotó: Molnár Artúr

Varga Istvánné a családja érdekében minden követ próbált megmozgatni azért, hogy maradhasson a lakásban. Ezért időpontot kért az önkormányzatnál, de nem jutott előrébb. Állítása szerint lekezelően bántak vele:

– Majdnem a rendőrség vitt el, annyira felbőszítettek. Szerintem a roma származásom is hátrány lehet. De nem adom fel, erősen gondolkodom, hogy a bíróságra viszem az ügyet.

Rákérdeztünk az önkormányzatnál Varga Istvánné helyzetére, de Bóka Viktor jegyző a konkrét üggyel kapcsolatban személyiségi jogi megfontolásból semmit nem mondhatott.

Arról azonban felvilágosított, mennyi ideig élhet valaki önkormányzati lakásban:

– A szociális bérlakás átmeneti jellegű, legfeljebb 3-8 évre szóló segítséget nyújt. Az önkormányzatnak nem lehet hosszabb távon az a feladata, hogy valamennyi szociális lakásigénylő részére maradéktalanul ingatlant biztosítson. Emellett önmagában a csekkek befizetése egyetlen bérlő számára sem biztosíthat alanyi jogot arra, hogy lakásbérleti jogviszonya minden esetben, akár évtizedeken keresztül megújul.

Bóka Viktor azt is elmondta, hogy a szakbizottság hogyan dönti el, ki lakhat az önkormányzati lakásban:

– Figyelembe veszi, hogy a bérlő és családja mióta él a lakásban, a korábbi bérleti jogviszony alatt milyen magatartást tanúsítottak, valamint a szerződésben vállalt kötelezettségeiket maradéktalanul betartották-e. Elképzelhető, hogy a szakbizottság az illetőt nem lakbér vagy közüzemi hátralék miatt, hanem egyéb, releváns ok miatt nem jelöli ki ismételten bérlőként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!