Hírek

2015.11.13. 06:00

Tornaterem égett Fehérváron - A tűz mintegy 400 négyzetméteren pusztított (frissítve)

Csütörtökön késő este csaptak fel a lángok Székesfehérváron a Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátói Szakközépiskola tornatermében.

Szabó Zoltán

Berendezési tárgyak és a fa tetőszerkezet egy része égett az iskola tornatermében. A helyszínre a székesfehérvári és a pétfürdői hivatásos tűzoltók érkeztek hat gépjárművel, köztük egy magasból mentő szerrel. Munkájukat a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. Helyszíni információink szerint végül öt vízsugárral sikerült körülhatárolni és megfékezni a tüzet, így az nem terjedt át az iskola épületre. A tornaterem fa tetőszerkezete több helyen átégett. Sérülés nem történt.

A helyreállítási munkálatok több tízmillió forintba fognak kerülni

A cserépdarabok és a tornamatracok vizes koromtól iszamosak, akárcsak a padló. a tető lyukain ki lehet látni a szabad égre. az ajtó mellett hólyagos-feketére égett a fal, a tartógerendák oldala.

A katasztrófavédelem és a rendőrség autói ott állnak az udvaron, az érintett területet szalaggal elkerítették. Mert a veszély valós, bármikor a fejünkre potyoghat fentről néhány cserép. Bent védősisakos emberek szedik össze a törmeléket. Csütörtökön éjszaka kigyulladt a a Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola fa tetőszerkezete, tornaszerek is égtek. A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra tizenegy óra után pár perccel érkezett az első bejelentés, A lángokat a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával a fehérvári és a pétfürdői hivatásos tűzoltók fékezték meg. A tűz oltására hat járművet vezényeltek ki. A látvány elszomorító, de szerencsére az iskola többi része ép maradt.

Most még elszomorító a látvány, de márciusra felújítják

Péntek késő délelőtt jártunk ott, akkor már csak felnőttek, tanárok, alkalmazottak tettek-vettek az aulában, a gyerekek már hazamentek. Rövidített órákat tartottunk, tájékoztat Schmidt Flórián igazgató. – Diákjaink kétharmada vidéki, és miután reggel kilencig áramszünet volt, internetesen sem tudtuk volna értesíteni őket. Ám hazaküldeni sem akartuk őket, ezért rövidített órákat tartottunk, 10.45-ig. Nem lett volna értelme a megszokott tanításnak, hiszen mindenki ezzel foglalkozott, a történtek a tantestületet és a gyerekeket is nagyon megviselték – tette hozzá az igazgató. Ő egyébként éjjel negyed tizenkettőkor ért be az iskolába, akkor már nagy erőkkel oltották a tüzet. Azt mondja, nem is annyira lángolt, mint inkább izzott a tető, és hatalmas füst volt. Hajnali ötig tartott az oltás. Több pedagógus, dolgozó is megjelent a hír hallatán. abban segítettek, hogy az oltás miatt beözönlő víz ne ázzon teljesen el, zsákokkal tömítették a folyosókat, hogy ne legyen nagyobb a kár. Mert már akkor látszott, hogy nagy a gond. Az előzetes kalkuláció szerint 50-60 millió forint a kár.

A fehérvári önkormányzat vezetői péntek reggel az iskolában jártak, és azonnali segítséget ajánlottak. A város finanszírozza a helyreállítás költségét. A környező iskolák, egy irodaház és edzőközpont és a városi sportcsarnok is felajánlotta, hogy a „deákosok” náluk tarthatják majd meg a testnevelési órákat.

Schmidt Flórián az előzetes felmérés alapján úgy véli, hogy márciusra megújulhat a romjaiban is szép tornaterem Szerencse a szerencsétlenségben, hogy különálló épületrészről van szó, így az oktatás zavartalanul folyhat tovább. S hogy mi okozta a tüzet? Talán rövidzárlat. Elvileg a szándékosság sem zárható ki, bár az nem lenne túl életszerű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!