Hírek

2015.08.24. 09:24

Visszakérik a buszt - Nem gyalogolnának éjjel a tábornál

Az ingyenes áruházi busz éjszakai járatának megszűnése miatt gyűjtenek aláírást Bicskén. A tiltakozók a Csabdi utat a menekülttábor miatt kríziskörnyezetnek tartják.

Klecska Ernő

Bár a városban nincs olyan menekültellenes hangulat, mint amilyent minap szélsőjobboldali politikusok vizionáltak – erről lapunk munkatársa többször is személyesen meggyőződött –, a megszűnő járat miatt tiltakozók úgy vélik, mivel a választott politikai vezetőknek még nem sikerült elérniük a tábor létszámának „optimálisra csökkentését”, a Csabdi úti TESCO kríziskörnyezetben fekszik. Főleg női dolgozóitól nem várható el, hogy éjjel gyalog menjenek haza. Tavaly egyszer már sikerült egy aláírásgyűjtéssel a hasonló kezdeményezést megakadályozni. A Bicskei Szó helyi független portál szerint akkor 507 vevő és 59 dolgozó írt alá.

A menekülttáborok lakóinak közel harmada itt van. A helyiek az újabb menekültáradat híreit ezért is aggódva figyelik.

Az utolsó Volán-busz 21 óra 10 perckor elmegy, hétvégén jelentősen csökkenti a járatokat. A hajnali és záróra utáni dolgozók, munkába és munkából utazásához adott volt ez a megoldás. Kispénzű, idős, mozgásukban korlátozott bicskei vevők is igénybe vehették a járatokat, akiknek enélkül ez a vásárlási hely kizárt lenne. Idén is megkezdődik Bicskén a megszüntetés ellen tiltakozó aláírásgyűjtés. A járat egyébként nem a bicskei áruház vezetésének hatásköre, hanem a központé – adta hírül a portál.

Menekültek ételért állnak sorba a budapesti Keleti pályaudvar előtt . Az elmúlt napokban a korábbinál többen gyűlt össze a pályaudvar környékén – lényegében csak a civilek segítik őket. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Bicskén ugyanakkor kering egy, a Political Capital és a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal adatait tartalmazó közlés, illetve annak másolata, amely szerint az összes hazai menekülttábornak 4500 lakója van. Bő egyharmaduk a Bicske, Csabdi úti objektumban él. A Political Capital ezzel a megjegyzéssel osztotta meg mindezt: „Egy újabb érdekes adat. Miközben a nyilvánosságban általában „bevándorlókról” beszélnek az aktuális menekülthullám kapcsán, az elmúlt egy évben több mint 2000 fővel csökkent a tartósan hazánkban tartozkodó migránsok száma a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal leg-frissebb adatai szerint. A valamilyen menekült státuszt (menekült, oltalmazott, befogadott) elnyert személyek száma pedig alig több mint 3000 fő.”

A bicskeieket ez, hallva a hírekben, hogy több mint ötezer migráns érkezett vasárnap Szerbiába Macedóniából, miután Macedónia feloldotta a zárlatot Görögországgal közös határán, nem nyugodtak. Közülük ennek ellenére többen is önkéntesként segítenek a menekültügyi eljárásban ide küldött, a nyelvet nem beszélő, több ezer kilométeres vándorlás után gyakran gyerekekkel érkezőknek eltalálni a táborba. Ide a menekültek jellemzően a Déliből érkeznek, de oda is önkéntesek segítik át őket – főleg a Keleti pályaudvarról, ahová a határ átlépése után egy „menlevéllel” küldik őket, míg ügyük elintéződik.

– Az érkezőknek csak a töredéke marad itt – tudtuk meg. Ez érthető, hiszen szinte egyikük se ide készült, hanem nyugatabbra. Többen már útközben eltűnnek, de sokan vannak, akik a papír ellenére – ezzel két nap alatt kell elérniük a kijelölt tábort – a szomszédos Tatabányára mennek. Ennek egyik oka – mondta el kérdésünkre több menekült –, hogy a helyi tábornak nem jó hírét keltik azok, akik már jártak itt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!