Hírek

2015.08.03. 18:46

Az egyetlen Fejér megyei sípálya működtetésére most sem akadt jelentkező

Bodajk - Hiába hirdette meg a sípályát bérbeadásra az önkormányzat, arra nem akadt jelentkező. Ezúttal sem.

B. Kiss László

A megye egyetlen sípályája a bodajki önkormányzat tulajdonában van. Az önkormányzat pályázatot írt ki a sípálya – a felvonó és a melegedő épület – üzemeltetésére, tartós bérbevételére. A beadási határidő a napokban lejárt, de – mint azt Wurczinger Lóránt polgármester lapunk érdeklődésére elmondta – egyetlen pályázat sem érkezett.

A dolgon – szavaiból úgy tetszett – maga az elöljáró sem lepődött meg.

Már többesztendeje eredménytelenül írnak ki évről-évre pályázatot a sípályára, jelentkező soha nincs. Az elmúlt években egyetlen érdeklődő akadt. Egy veszprémi cég kereste meg az önkormányzatot a sípálya ügyében, de elfogadhatatlanok voltak a feltételei – így emlékszik Wurczinger Lóránt.

A bodajki tányéros sífelvonó üzem közben. Hát, ez sem tegnap volt, ahogy azt mondani szokták

A bodajki sífelvonó a nyolcvanas évek első felében épült, Hadnagy Tibor és Végh István voltak az ötletgazdák, s a kivitelezésben, a megvalósításban is oroszlánrészük volt – mesélte a polgármester. A hóban szegény telek nem kedveznek a téli sportoknak, Wurczinger Lóránt szerint 2006-2007 telén történt meg utoljára, hogy a felvonó több napig – talán egy hétig is – egyhuzamban üzemelt. Ezen idő alatt a felvonót működtető, muzeális szerkezet mintegy másfél millió forintos áramszámlát produkált...

– Sajnálattal szoktam mondani, hogy aki működtetni szeretné a felvonót, az Paksra telefonáljon reaktorért – jegyezte meg a polgármester, akitől megtudtuk: elképzelhető, hogy a testület a téli szezon előtt újabb pályázatot ír ki az üzemeltetésre. A pályáztatás egyébként kötelessége a grémiumnak – derült ki az elmondottakból.

Míg a bodajki sípályán lényegében évekkel ezelőtt – úgymond – lehúzták a redőnyt, addig a Fehérvártól egy órás autóútra levő Eplényben egy ideje virágzó síparadicsom működik, amely nyáron bringaarénaként üzemel. Igaz, ott jóval hosszabb a pályarendszer, mint a bodajki lejtő, és több tucat hóágyút is hadrendbe állítottak. Újak a felvonók is, melyek között egy négyüléses is üzemel.

A bodajki pálya utolsó fénykorát úgy 10-12 éve élte, amikor egy kiváló fehérvári testnevelőtanár, Gáncs József bérelte. Ő a pálya felső részét speciális műanyag borítással látta el, amely révén hó sem kellett a lesikláshoz. A nagymenőknek bizonnyal derogált ezen síelni, arra azonban jó volt, hogy a gyerekek, illetve a kezdők úgy sajátíthassák el a sokak szerint legszebb téli sport alapjait, hogy nem kellett tízezreket áldozniuk a külföldi sítáborokra. Ráadásul Bodajk közel van Székesfehérvárhoz, akár munka után is ki lehetne ugrani néhány lesiklásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!