Hírek

2015.07.16. 12:51

Félévértékelő értekezlet a katasztrófavédelmi igazgatóságon

Szervezetünk vezetője, Magosi Lajos tűzoltó ezredes, katasztrófavédelmi igazgató a július 16-án megtartott állománygyűlésen értékelte az elmúlt félévben elvégzett munkát, illetve a megszerzett tapasztalatokat.

Az értékelés során az egyes szervezteti egységek vonatkozásában az igazgató külön-külön kitért az állomány tevékenységére, külön kihangsúlyozva az igazgatóság előtt álló feladatokat. A beavatkozások mutatói szerint 644 tűzesetnél, és 700 műszaki mentésnél avatkoztak be a hivatásos-, önkormányzati- és létesítményi tűzoltók. A munkájukat számos esetben az önkéntes tűzoltó egyesületek is segítették, akik több esetben is elsőként értek a helyszínre és kezdték meg a segítségnyújtást.

A tűzoltási és műszaki mentési szakterületen jelentős előrelépés, hogy megyénkben elsőként a pázmándi önkéntes tűzoltók szerezték meg a jogosultságot az önálló beavatkozásra. Továbbra is kiemelt feladat a tűzoltó egyesületek pályázati lehetőségeinek biztosítása. Idén országos szinten már 500 millió forint erejéig nyújthattak be pályázatot a civil szervezetek.

A polgári védelem területén dolgozó kollégák elvégezték a Polgári Védelmi Adatbázis feltöltését, melyben települési szintre lebontva megtalálhatóak benne többek között a technikai eszközök, az élelmezés és a befogadóhelyek adatai. Szükség esetén a gyors és hatékony döntések meghozatalához elengedhetetlen a pontos, naprakész információ.

Fotó: Farkas-Bozsik Gábor tűzoltó alezredes

Az iparbiztonság vonatkozásában kiemelt jelentőségű a SEVESO III. irányelvek hazai integrálása, valamint az ország működéséhez szükséges kritikus infrastruktúra elemek biztonságos működése, működtetése.

Továbbra is a hatósági feladatok gyors, a vonatkozó szabályozóknak megfelelő kezelése az egyik legfontosabb feladat az igazgatóság életében. A katasztrófavédelem három pillére, a tűzvédelem, a polgári védelem és az iparbiztonság már korábban kiegészült a vízügyi és vízvédelmi hatósági jogkörök gyakorlásával.

A gazdasági igazgató-helyettes szervezet élén a tavasz derekán változás történt. Április elejétől Pethő István Ferenc tűzoltó ezredes, katasztrófavédelmi gazdasági igazgató-helyettes irányítja a szakterület munkáját. Fontos a stabil költségvetési és műszaki háttér biztosítása, a tűzoltó gépjárművek folyamatos riaszthatóságának a fenntartása.

Az értékelés zárásaként az igazgató a vezetőkön keresztül a teljes személyi állománynak megköszönte az eddig elvégzett munkáját, a folyamatos fejlődés érdekében pedig kihangsúlyozta a képzés, önképzés fontosságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!