Hírek

2015.07.30. 08:21

Sírt, ezért ütötte a csecsemőt - A pár nemrég költözött Daruszentmiklósra, ahol mindenkit megdöbbentett az eset

Daruszentmiklós – Megverte és lábát is eltörte hét hetes kislányának az a férfi, akit csütörtökön nem jogerősen előzetes letartóztatásba helyezett a fehérvári járásbíróság.

Gallai Péter

A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság büntetőeljárást folytat egy 29 éves daruszentmiklósi férfival és 24 éves élettársával szemben kiskorú veszélyeztetése bűntett megalapozott gyanúja miatt, továbbá az apával szemben súlyos testi sértés bűntett megalapozott gyanúja miatt, mert a rendelkezésre álló adatok alapján hét hetes kislányát több alkalommal bántalmazta.

A pár kihallgatása során részletes beismerő vallomást tett. Az apát bűnügyi őrizetbe vették a rendőrök és kezdeményezték előzetes letartóztatásának indítványozását az illetékes ügyészségen – tájékoztatta a Dunaújvárosi Hírlapot csütörtökön Kiss Z. Edward, a megyei rendőrfőkapitányság szóvivője.

Fotó: Koppán Viktor

A hír hallatán egyből útnak indultunk a helyszínre, ám előtte az Erdélyben tartózkodó Rauf Norbert polgármesterrel is sikerült beszélnünk, aki már értesült a sajnálatos eseményről: – Mindenekelőtt megdöbbentem, hogy egy édesapa ilyen tettre vetemedik a gyermeke ellen. Szomorú vagyok, mert a falura ez nem jellemző. Mondjuk azt tudni kell, hogy a család nem sokkal a gyermek születése előtt Ráckeresztúrról költözött be hozzánk. A polgármester arról is beszélt, hogy akadtak problémák a párral, s az is szóba került, hogy szülés után a gyerek lehetőség szerint ne kerüljön hozzájuk. Azonban mivel minden jogszabályi feltételt teljesítettek, illetve biztosítottak ez nem így történt. Ennek ellenére a családsegítő, valamint a védőnő rendszeresen ellenőrizte őket, de idáig bántalmazásból eredő nyomot nem láttak.

Mint megtudtuk: végül az anya jelentkezett a védőnőnél, hogy a pici lába kék és bedagadt. A dunaújvárosi kórházban azután megállapították, hogy el van törve, ők tettek hivatalból feljelentést a rendőrségen.

A településen sikerült találkoznunk Nagy Veronika védőnővel, aki azzal kezdte, hogy a személyiségi jogok, illetve a titoktartás miatt konkrét részletekről nem beszélhet a családdal kapcsolatban, még a történtek ellenére sem.

Azt viszont elmondta, hogy amennyire a többi család mellett tudták, folyamatos kontroll alatt tartották őket. A védőnő megerősítette, hogy neki jelezte az anya a sérülést, de mivel akkor máshol dolgozott, ezért az orvosi rendelőbe irányította őket.

– Mi agresszivitásra utaló jelet sem felénk, sem a családtagok felé nem tapasztaltunk az apa részéről. Vannak veszélyeztetett családok, ahol a protokoll sűrűbb látogatást ír elő, ebben az esetben is így volt és egészen idáig nem látszott bántalmazás nyoma. Nyilván ha bármit is észlelünk, akár rögtön kiemeltük volna a babát a közegből. Hat éve dolgozom védőnőként, szerencsére nekem ez az első ilyen esetem.Nagy Veronika hozzátette: sok hátrányos helyzetű családdal akadt dolga, ahol példásan nevelték a gyerekeket.

A helyszínen az eléggé rossz állapotú házához érve semmilyen mozgást nem lehetett látni, a szomszédok közül többen is csütörtökön délelőtt az internetről tudták meg a hírt. Bárkit is szólítottunk meg, mindenki neve elhallgatását kérte. – Azért volt előjele a történteknek, pár napja a férfi és az asszony között volt dulakodás, itt az utcán veszekedtek. Amúgy nem nagyon ismertük őket, elég zárkózottak voltak – mondta egyikőjük.

A család háza
Fotó. Ady Géza

Egy idősebb hölgy lassan hat évtizede lakik itt, de mint mondta, ilyenre nem emlékszik. – Látásból tudom csak kikről van szó, nemrég költöztek be. Annyit láttam, olykor a picikét tolták az utcán, vagy mentek a boltba. A veszekedést én is hallottam, csúnya egy kiabálás volt. Amit pedig műveltek, ahhoz nem lehet mit mondani...Arról is beszéltek, hogy az apának nem volt munkája, s bizonyos esetekben fontosabbnak tartották a szülők a saját szükségleteik kielégítését, mint a kicsiét. Azaz tápszer helyett inkább kólát, csipszet vásároltak. Mindezt megerősítette a Fejér Megyei Főügyészség tájékoztatása is. Mint Jászberényiné dr. Király Teodóra sajtószóvivő elmondta, a Dunaújvárosi Járási Ügyészség indítványozta a 29 éves férfinek előzetes letartóztatását.

– A gyanúsított daruszentmiklósi otthonában több alkalommal testszerte bántalmazta, jobb lába sípcsontját eltörte a gyermeknek, amelynek következtében 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett. Ezen túl a férfi a gyermek testi szükségleteit nem biztosította, többször nem kapott táplálékot, illetve olyan magatartást tanúsított, amellyel a gyermek testi, szellemi, értelmi fejlődését súlyos fokban veszélyeztette. A babát mindezekre figyelemmel nevelőszülőknél helyezték el. Hozzátette: – A bűncselekmény tárgyi súlyára és törvényi fenyegetettségére figyelemmel feltehető, hogy a gyanúsított jelenléte szabadlábon hagyása esetén az eljárási cselekményeknél nem biztosítható, valamint az édesanya befolyásolásával, esetleges megfélemlítésével a bizonyítási eljárást megnehezítené, vagy veszélyeztetné, ezért az ügyészség védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett súlyos testi sértés és kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt indítványozta előzetes letartóztatását.

A Székesfehérvári Járásbíróság csütörtökön – az ügyészi indítvánnyal egyezően – elrendelte a gyanúsított letartóztatását, amely döntés nem jogerős.

SZERINTEM
Az újságíró véleménye

Életemből húsz évet töltöttem el jégkorong-játékosként. A verekedősebb fajtához tartoztam, adtam is kaptam is. Az utóbbit néhány műfogam és körülbelül hatvan öltés bizonyítja. A kis bunyó hozzátartozik a hokihoz. De nem emlékszem arra, hogy ne történt volna meg, hogy a legkeményebb verekedés után a meccs végén ne ittunk volna meg egy italt az „ellenséggel”. Ezt a néhány mondatot azért tartottam fontosnak leírni, hogy úgy mond nem áll tőlem messze egy kis erőszak. Ennek ellenére nem vagyok híve semmilyen erőszaknak. A nagyfiamat sosem ütöttem meg, ha nagyon felment a pumpa, maximum fenékbe billentettem. A legkisebb neveltemre pedig még szigorúan sem nézek. Jó, ez az én dolgom. De számomra felfoghatatlan, hogy az ember, legyen a sajátja, legyen bárkié, megverjen egy picit. Azt pedig, hogy egy héthetes gyerek lábát valaki eltörje, azt nem lehet semmivel megmagyarázni. Persze a védővonalról lesznek majd érvek, de ilyen esetben nincs mit tárgyalni, bitófára az embert!

Ha meg megússza, keressen meg engem a szerkesztőségében és kérem, próbálja meg az én lábamat eltörni.

/Agárdy Csaba/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!