Hírek

2015.06.04. 15:41

Miss Fizika forraszt

Székesfehérvár – Pénteken utazik a fővárosba a 17 éves, telekis Molnár Janka Sára, hogy részt vegyen a Fényes magyarok pályázat díjkiosztóján.

Kocsis Noémi

A Fény Nemzetközi Évében, azaz 2015-ben hogyan is nevezhetnének el egy középiskolai tanulmányi ösztöndíjat, mint Fényes magyaroknak? A fény újszerű bemutatásával, alkalmazásával pályázhattak rá a fizikában tehetséges diákok, köztük volt a székesfehérvári Molnár Janka Sára. Róla sokat mesélhetnénk, sőt, meséltünk is e lap hasábjain már, s eredményeit tekintve bizonyára fogunk is még, a cserfes tinilány ugyanis ritka újságíróbarát jelenség, akiből nem kell harapófogóval kihúzni a mondanivalót – főképp, ha az általa csodásnak tartott fizikáról mesélhet. Janka legutóbbi, az Ifjúsági Tudományos és Innovációs tehetségkutató Versenyen elért dobogós helyezéséről a feol.hu szintén beszámolt, de kíváncsi voltam, Miss Fizika mit kezd a sikerrel és mik a további tervei...

Egy nagyon jellemző kép, mikor a fiatal, fizikatanárnak és/vagy kutatónak készülő diáklány éppen forraszt. Tanárként is inkább szórakoztató órákat tartana, a középiskolás korosztálynak
Fotó: MTA Wigner FK Részecske és Magfizikai Intézete

Az újságírókat elbűvöli lendületességével (egy kolléganőm már vagy fél tucatszor írt róla), de a diákságot is meg tudná győzni a 17 esztendős, igazán kommunikatív telekis diáklány arról, hogy a sokaknak nem szeretem tantárgyban igenis, rengeteg szépség-jóság rejtőzik. S ugyan ki lehetne meggyőzőbb a kortársai számára, ha nem egy, aki közülük való és képes elhitetni: a körülöttünk lévő világ, a természet működésénél kevés lehet érdekesebb?

Miután Janka május közepén átvehette harmadik díját, hazafelé jövet összetört a nevezetes, a tanításhoz szemléltetőnek készített, a sokszálas kamrák működését bemutató detektoros eszköz. De már a nagy nap előtt is voltak apróbb problémák.

- Az elkészült eszközt olykor kölcsön adtam iskolai fizikaórákra, és a verseny előtt pár héttel egy diák ki akarta próbálni, de túltolta benne a nyomást, így sikeresen felrobbantotta az egészet. Április 1-jén írta meg nekem, hogy sajna tönkretette, de megjavítja, de én azt hittem, bolondok napi tréfának szánja. Sajna, nem az volt... Most, a verseny után viszont elég komolyan összetört, viszont a Fényes magyarok eseményen, a Magyar Tudományos Akadémián már be tudom mutatni, addig szerencsére meg tudják javítani.

Janka egyébként úgy említi a MTA-t, mint más azt, hogy leugrom a boltba kenyérért . Nem nagyképűségből, hanem mert tényleg így van. A diáklány 9-dikes korától ugyanis hetente többször vett részt az intézmény Részecske és Magfizikai Intézetének Lendület Innovatív Detektorfejlesztő Kutatócsoportja munkájában, így jól ismerik már a nagy múltú akadémia falai között. Hívják is előadni, mert Janka nagyon jól működően ötvözi a fizikát a stand up-pal, színesen, láttatóan képes mesélni. Azt mondja, jobban el tudna mesélni valamit a nanotechnológiáról, mint egy Petőfi-versről...




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!