Hírek

2015.06.16. 19:05

Értünk dolgoznak - Elismerések a védőnők napján

A védőnők napján a legkiválóbbakat köszöntötték kedden. Az ötödször megrendezett eseményen a Magyar örökség díjjal kitüntetett szolgálat százéves születésnapjáról is megemlékeztek.

Hajnal Csilla

Ajándékba kaptuk a védőnőket, akik valamennyien áldozatos munkát végeznek értünk, gyerekeinkért. Legyenek büszkék, mert kiválasztattak erre a hivatásra – mondta többek között köszöntő beszédében Müller Cecília megyei tisztifőorvos, aki Teréz anyát idézte a jelenlévőknek: „A legjobbat add a világnak, amid csak van.”

Erre a hivatásra – mert ez hivatás, sokkal több, tartalmasabb egy foglalkozásnál – születni kell – hangsúlyozta Müller Cecília. A jó védőnő az élet kezdetétől jelen van a családok életében, segít a nehézségekben, tanácsot ad, sőt, ha kell, helyre teszi a már nem éppen naprakész tudással bíró nagymamát is. Nem sértődik meg, ha visszautasítják, hanem újra kopogtat az ajtón. Figyelmes, észreveszi, ha az anya depressziós, ha a családban bárkinek baja van. Felhívja a figyelmet a szűrővizsgálatokra, és azt is jelzi a megfelelő helyen, ha egy gyerek veszélyben van a családban. A védőnő bizalmas barátnő is – a kamasz gyerek is megoszthatja vele gondjait. Jó kapcsolat építő: a családdal, a pedagógusokkal, a hatóságokkal és a társadalmi szervezetekkel is együtt kell, hogy működjön. Fáradhatatlan, hiszen a telefonhívások nem csak a munkaidőben, de azon túl is érkeznek hozzá, az anyák gyakran még az orvos megkeresése előtt kérnek tőle segítséget, tanácsot. A védőnő olyan, mint a széldzseki – fogalmazott kedves humorral a megyei tiszti főorvos asszony: vízálló, szélálló, jeges télben és rekkenő kánikulában is megy, végzi a dolgát – értünk, a lakosságért, gyermekeinkért dolgozik.

Ezt a sokoldalúságot, a nap nap után végzett áldozatos munkát ismerték el a kiváló védőnő címmel a keddi rendezvényen a Magyar Király szállodában. A vezető védőnők javaslatai alapján ezt a kitüntető címet nyerte el a dunaújvárosi Egészségmegőrzési Központ iskola védőnői szolgálatának csapata: Németh Sándorné, Egri Gabriella, Tóthné Végh Márta, Temesiné Garas Anikó, Barócsainé Takács Mónika, Szabóné Salánki Ildikó, Dávidné Vágó Ildikó, Kalmárné Berghold Lívia, Ilóczkiné Csermák Ágnes és Vándor Erika; Farkasné Vancsura Ildikó területi védőnő Ráckeresztúrról; Molnár Krisztina iskolavédőnő Székesfehérvárról; Rózsás Andrea területi védőnő Mezőszilasról; Szarka Mihályné területi védőnő Sárosdról; Pongrácz Erika védőnő Mórról. A kitüntetetteket településük elöljárója, illetve a helyi képviselő-testület tagja is méltatta az eseményen.

A vezető védőnők – azaz alapvetően a szakma – javaslatai alapján ebben az esztendőben ők idén Fejér megye legkiválóbb védőnői (Fotó: Koppán Viktor)

Az ünnepségen köszöntötték az országos év védőnője szavazáson a legjobbnak választott védőnő tanácsadó közösségben dolgozókat: Balogh Esztert, Borsos Györgynét, Nagy Zoltánnét, Nemesné Faddi Ildikót, Raduka Gyöngyit (ők a székesfehérvári Sarló utcai rendelőben dolgoznak mindenki megelégedésére), illetve a közepes méretű települése kategóriában nyertes Bakos Adriennt, aki pedig Gárdonyban végzi, a szavazók szerint ugyancsak kiválóan a munkáját.

Az ünnepségen gratuláltak egy jeles jubileum birtokosának is: Rumy Ernőné Kacskó Mária 65 évvel ezelőtt, 1950. szeptemberében vette át védőnői diplomáját Budapesten, és 33 évig, nyugdíjba vonulásáig Pákozdon dolgozott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!