Hírek

2015.05.21. 16:22

Ez a patika is gyógyít - 40 éve nyílt meg a székesfehérvári patikamúzeum

Székesfehérvár – Négy évtizede nyílt meg a Fekete Sas Patikamúzeum. Emlék napot tartottak az évfordulón.

Tribolt Lajos

A Fekete Sas Patika Múzeum egy apró kincs a gyönyörű belvárosunkban – mondta megnyitójában Brajer Éva alpolgármester. azon az emlékülésen, amit a patikamúzeum fennállásának 40. évfordulója alkalmából rendeztek.

Az 1770-es években megnyílt patika egészen 1971-ig töltötte be eredeti funkcióját. Akkor a bútorait restaurálták és 1975. május 22-én patikamúzeumként nyitott ki újra.

Kulcsár Mihály igazgatóhelyettes, a Szent István Király Múzeum megbízott vezetője elmondta, hogy bár a legkisebb kiállító helyiségük, mégis az évi látogatottság 10-15 százalékát adja. Népszerűsége hosszú évek óta töretlen a városlakók és a turisták körében is.

Több előadó is pozitívumként említette, hogy a múzeumpedagógusoknak köszönhetően sok program van a patikamúzeumban és sok gyerek fordul meg ott. A gyerek látogatókból lesznek a felnőtt múzeumlátogatók hangzott el.

Eljött az emlékülésre két olyan gyógyszerész, akik még dolgoztak a régi Fekete Sasban. Antal Antalné Eszti néni és Szabó Lóránd gyógyszerész. Őket virággal köszöntötte Békefi Géza, a Magyar Gyógyszerész Kamara nevében. Ő a szakma nevében fontosnak tartotta, hogy ne csak kiállító hely legyen egy ilyen létesítmény, hanem a múzeum vigyen bele életet, programokat, ahogyan itt teszik is.

Antal Antalné és  Szabó Lóránd gyógyszerészek, akik mindketten dolgoztak még az 1971 előtt működött patikában. Fotó: Molnár Artúr

Kapronczay Károly aki, ott volt annak idején a patikamúzeum avatásán felidézte, hogy jelen volt Antall József későbbi miniszterelnök és Kovács Péter majdani múzeum igazgató. Utóbbi előadásában a XVIII. századi fehérvári jezsuita fafaragó műhelyről beszét, ők készítették ugyanis a patika bútorzatát. Hangzott el előadás a patikaedények feliratáról és a magáról a patikáról is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!