Hírek

2015.05.14. 17:37

Megdöbbentő fényképek a halálra éheztetett agárdi kisfiú büntetőperén

Székesfehérvár – A 9. tárgyalási nappal folytatódott csütörtökön az agárdi, súlyos alultápláltság következtében, 2013-ban elhunyt kisgyermek ügyében indult büntetőper.

Kocsis Noémi

A Székesfehérvári Törvényszéken az Édl Gabriella bíró által vezetett háromfős bírói tanács reggel azt a belgyógyászt hallgatta meg tanúként, aki a másfél éves E. Benjámin halála napján a kicsi újraélesztésében részt vett. A tanú súlyosan sorvadt kisbabaként említette a tárgyaláson a kisfiút, az első benyomásai alapján. A továbbiakban kérdések tucatjait kapta a vádlottak védőitől, az újraélesztés részleteiről, körülményeiről, az abban részt vevő szakemberek személyéről, a tárgyi környezet sajátosságairól. Ilyen mértékű sorvadás, mint amit a kisgyereken felfedeztem, az ő életkorában az élettel összeegyeztethetetlen, szögezte le az orvos.

A tárgyaláson a sajtó szembesülhetett a kisfiúról életében készült, olykor megdöbbentő fotókkal is.

Balra az ügyésznő, az első sorban balra a hatodrendű vádlott gyermekorvos és az ötödrendű vádlott bioenergetikus, a feketébe öltözött, emberöléssel vádolt nagyszülők mellett
Fotó: Molnár Artúr

A fotókat mondandója alátámasztásául tárta a jelen lévők elé a perben eddig minden tárgyaláson jelen lévő, felkért igazságügyi orvosszakértők egyike, hogy igazolja, a vádlottak és védőik által kért másik orvosszakértők véleménye több ponton nem fedi a boncolási jegyzőkönyvet. A csütörtöki tárgyaláson felolvasott új szakértői véleményekben (egyikben a felkért szakértő fül-orr-gégészként szülészeti, gyermekgyógyászati, patológiai kérdésekben nyilatkozik ellentmondást nem tűrően) többek között az szerepel, hogy a másfél esztendősen súlyos alultápláltság szövődményeiben elhunyt kis Benjámin már magzati korában veleszületett rendellenességtől szenvedett, amely egyértelmű okozója volt sorvadásának, majd elhunytának. A boncolás azonban nem tárt fel erre utaló szervi elváltozásokat, a halál okaként az alultápláltság következtében kialakult összeomlást jelölte meg. A bemutatott fotókon a kis E. Benjámin 3-4 hónaposan még egy bájos, pufók, a környezetére élénken reagáló, mosolygós kisbaba. Az egy éves korában készült fotókon már laikus szemmel is láthatóak a testi leromlás jelei. Ebben az időszakban már nem kezelte a korábban gyermekorvosaként szereplő, a család által felkért budapesti doktornő, helyette egy bionegergetikust fogadtak. Az iratokban természetgyógyászként is szereplő férfi energetizálással és homeopátiás szerekkel kezelte a mind súlyosabb állapotba kerülő, a végelgyengülés felé haladó kisfiút, aki végül 4 és fél kilósan halt meg. A kisgyermek vízfejűségét egyik szakértői vélemény sem tagadja, ám abban eltérőek az álláspontok, hogy kizárólag ez az állapot elvezetett volna a végig. A keddi tárgyaláson ugyanis szintén tanú volt egy budapesti édesanya, aki 11 éves, vízfejűségben szenvedő kisfiút nevel, s gyermek rendszeres orvosi kezeléssel kielégítő minőségű életet képes élni.

Immár harmadszor nem jelent meg a bírói idézésre az a Csongrád megyében praktizáló bábaasszony, akit Benjámin születése előtt a szülés kísérésére kért fel a jelenleg vádlottként védekező család. A keddi tárgyalás reggelén még üzent, hogy hirtelen egy megindult szüléshez hívták, csütörtökön azonban nem mentette ki magát előzetesen. Távolmaradása egyelőre magyarázat nélküli, de az a sajtóból már tudott, hogy ő az, aki egy Mosonmagyaróvár melletti településen tragédiába torkolló szülést vezetett le idén februárban. A bába, aki ellen nem indított eljárást az illetékes rendőrség, újraélesztett egy újszülöttet, ám sikertelenül, s a babán már az értesített mentősök sem tudtak segíteni. A bába februárban azt nyilatkozta a sajtóban, kétséges, hogy folytatni fogja-e hivatását, az átélt trauma miatt.

Ám a per Fehérváron júliusban biztosan folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!