Hírek

2015.05.07. 16:03

Nem minden éjjel-nappali nyert a nyitvatartással

Székesfehérvár - Van olyan éjjel-nappali, ahol nagyjából duplájára nőtt a vasárnapi forgalom, de nem mindegyik tudhat magáénak ilyen nagyarányú növekedést.

Buthy Lilla

Ha vasárnap üres a hűtő, két lehetőség van: az egyik, hogy vesszük a kis kosarunkat, és a nonstop üzletek felé vesszük irányt, vagy ott van a kényelmesebbeknek látszó telefonos segítség is. Ha elfeledkeztünk a nagybevásárlásról, vagy csupán két fontos összetevő hiányzik az ebédhez, és nincs kedvünk emiatt útra kelni, egyszerűbb felhívni egy ételkiszállítást vállaló éttermet. És az elmúlt hetek tapasztalatai bizony ezt igazolják: nem ért véget a világ, csak mert a legtöbb áruház ajtaján a zárva tábla virít. Kíváncsiak voltunk, nyertek-e a vasárnapi zárvatartással azok a boltok, ahol meg tudják oldani a nyitvatartást, illetve, hogy a szállítást vállaló éttermek forgalma is nagyobb lett-e.

Ebben az étteremben is sokkal több pizzatészta pörög a levegőben vasárnap, nagy a pörgés
Fotó: Koppán Viktor

(Folytatás az 1.oldal.)– Jelentősen megemelkedett a vasárnapi forgalmunk, folyamatosan van vevő. Az árukészlet feltöltésre mi abszolút fel vagyunk készülve – mondta Juhász László, az egyik éjjel-nappali bolt üzleti tanácsadója.

– Az alap dolgokból eddig még nem fogytunk ki. Talán a pékáruval kapcsolatosan nehezebb a folyamatos ellátás, hiszen a napi többszöri szállítás nem megoldott úgy, mint a hétköznapokon. Olyan még sosem történt, hogy kifogytunk volna valamiből. Egy műszakban csak egy embert tudok beállítani dolgozni, így előfordul, hogy sorban állás van. Én úgy fogalmaznék, hogy minimum több mint a duplájára nőtt vasárnap a forgalmunk, ahhoz képest, ami március 15-e előtt volt – tette hozzá.

Egy másik éjjel-nappali tulajdonosa – a város egy másik pontján – viszont éppen az ellenkezőjéről számol be. Bár megoldható lenne, – hiszen már a tulajdonos fia is „hadra fogható”- és valóban nonstop nyitva tarthatnának, mégsem teszik. Azt mondják, nem éri meg. Így csak heti egy napot vállalnak be 24 órás nyitvatartással, általában a pénteket, vagy a szombatot, attól függően, mikor van nagyobb buli, esemény a városban. A többi napon 23 órakor bezárják az ajtót.

– Sajnos nem hozott semmilyen változást a forgalmunkban a vasárnapi zárvatartásról szóló rendelet. Múltkor rossz idő volt: berendeltünk mindent, aztán a nyakunkon maradt, ez már el is vitte a hasznot – mondja a neve elhallgatását kérő bolttulajdonos. Arra a kérdésre, hogy vajon miért lehet, hogy az egyik nonstopban duplájára nő a forgalom, náluk pedig ki kell dobni az ötszáz berendelt zsemlét, azt válaszolja, talán azért, mert előttük nem megoldható a parkolás. Az emberek pedig már jobban szeretik a kényelmes megoldásokat: kocsiba ülni, megállni, bevásárolni.

– Vasárnap és ünnepnapokon nagyon nehéz az árurendeléssel kalkulálni. Például itt volt május elseje, beletettünk egy csomó pénzt, bevásároltunk, aztán a nagy része bizony megmaradt – mesélte a tulajdonos. Találomra egy ételkiszállítót is megkérdeztünk, a vezető megerősítette az elméletet, tényleg több készételt rendeltünk a március 15-e utáni vasárnapokon. – Teljes mértékben érzékelhető a forgalomnövekedés, 20-30 százalékkal többen rendelnek tőlünk vasárnap, mint régebben – mondta Pemmer Marcsi, az egyik ételkiszállító üzletvezetője, akiknél ennek ellenére még vasárnap sem akadozik a gépezet, ki tudják szolgálni a megemelkedett igényeket.

– Ezt a növekedést a vasárnapi zárvatartásnak tudjuk be: volt egy határvonal, és most folyamatosan emelkedő tendenciát mutatnak a vasárnapok – magyarázta, majd hozzátette: – A rendelések összetétele is megváltozott: alapvetően nálunk 70 százalékban a pizza megy, de vasárnap többen rendelnek frissensülteket, rántott húst krumplival és hasonlókat. Vannak kettő és négyszemélyes táljaink, ezeket is előszeretettel választják a családok vasárnap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!