Hírek

2015.04.30. 14:07

Tűzoltónapi ünnepség Székesfehérváron

Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének ünnepe alkalmából állománygyűlést tartott a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság április 30-án, csütörtökön Székesfehérváron.

A rendezvényen átadták a Székesfehérvár Közbiztonságáért díjat, a Lánczky János- emlékdíjat, és Polgármesteri Elismerő Emlékérmet vehetett át egy székesfehérvári tűzoltó.

A tűzoltónapi ünnepség Farkas-Bozsik Gábor tűzoltó százados köszöntőjével kezdődött. A székesfehérvári katasztrófavédelmi kirendeltség tűzoltósági felügyelője beszédében felidézte a magyar tűzoltóság történetét.

A rendezvényen dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere átadta a Székesfehérvár Közbiztonságáért díjat. Az önkormányzat kitüntetését példamutató szolgálatteljesítés és a magas színvonalú munkavégzés elismeréseként Horváth Péter tűzoltó alezredes, a székesfehérvári katasztrófavédelmi kirendeltség hatósági osztályvezetője vehette át. Horváth Péter 1998 márciusától teljesít szolgálatot hivatásos tűzoltóként. Kezdetben Móron látott el tűzvédelmi hatósági feladatokat, majd parancsnokként tizenkét éven át a móri önkéntes tűzoltóságot, nyolc éven át a móri hivatásos önkormányzati tűzoltóságot vezette. 2012-ben a székesfehérvári katasztrófavédelmi kirendeltség hatósági osztályvezetőjének nevezték ki. Az elmúlt években részt vett valamennyi jelentős székesfehérvári beruházás engedélyezési eljárásában. Segítőkész hozzáállásával, konstruktív javaslataival mindent megtett az eljárások minél zökkenőmentesebb lebonyolítása érdekében. Horváth Péter kiemelt figyelmet fordít a nagy látogatottságú, szabadtéri városi rendezvények biztonságára. A szervezőkkel történő előzetes egyeztetéseken túl számos alkalommal személyes jelenlétével is segíti, hogy a polgárok biztonságos körülmények között szórakozhassanak.

A város és lakói védelmének érdekében hosszú ideje, elhivatottsággal végzett munkájának elismeréseként dr. Cser-Palkovics András Polgármesteri Elismerő Emlékérmet adományozott Kovács Norbert tűzoltó zászlósnak, a székesfehérvári hivatásos tűzoltó-parancsokság különlegesszer-kezelőjének. Kovács Norbert 2001 óta teljesít szolgálatot a székesfehérvári tűzoltóságon. Hivatásként tekint vállalt szolgálatára, alapvető célja, hogy segítséget nyújtson a bajba jutott embereknek. A Magyar Speciális Mentők Egyesületének tagjaként, szabadidejében több hazai és külföldi katasztrófahelyzet felszámolásában működött közre, valamint részt vett számos szakmai versenyen. Folyamatosan fejleszti szaktudását, önkéntesként vízimentő és alpinista végzettséget is szerzett. Nagy figyelmet fordít a felszerelések ápolására, a tűzoltó laktanya állapotának megóvására. Évek óta tagja a Havranek József Hagyományőrző Tűzoltó Csapatnak, részt vett számos hagyományőrző tűzoltó versenyen. Kollégái szakmailag és magánemberként is nagyra értékelik és elismerik eddigi tevékenységét.

Magosi Lajos tűzoltó ezredes, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója május 4., a tűzoltóság, Szent Flórián napja alkalmából példamutató szolgálatteljesítésért, kimagasló munkája elismeréséül rendfokozatban soron kívül előléptette tűzoltó törzszászlóssá Ábrahám Barnabás tűzoltó zászlóst,  a székesfehérvári hivatásos tűzoltó-parancsnokság műszaki biztonsági tisztjét, tűzoltó törzsőrmesterré Szigetvári Csaba tűzoltó őrmestert  a sárbogárdi hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltóját.

A Fehérvári Tűzoltó Egyesület által alapított Lánczky János-emlékdíjat Fülöp Tamás tűzoltó törzszászlós, a székesfehérvári hivatásos tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelője és Baksa János nyugállományú tűzoltó főtörzsőrmester vehette át. Az elismerést Varga Lajos, az egyesület elnöke adta át.

A Felsővárosi Általános Iskola hatodik osztályos tanulói ünnepi műsorukban felelevenítették Szent Flórián legendáját, amely szerint Flórián imádságával már gyerekkorában megmentett egy égő házat a pusztulástól. Később az ókori római birodalom császári hadseregének katonájaként szolgált. Tehetsége és bátorsága révén gyorsan haladt előre, Caecia erőd parancsnokának nevezték ki. A várban tűzvész pusztított, amelyet - szinte kilátástalan helyzetből - megfékezett, és ezzel megmentette katonáit a tűzhaláltól. Sok katona társához hasonlóan ő is keresztény lett. Időszámításunk szerint 304. május 4-én negyven keresztény védelme, megsegítése miatt halt mártírhalált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!