Hírek

2015.04.20. 19:19

Kerék kutya segített elkapni a tolvajokat

Székesfehérvár - Rendőrkutyával és helyszínelő zsarukkal találkozhattak azok, akiknek éppen a belvárosban akadt dolguk. Lopás, életveszélyes fenyegetés, adatgyűjtés és elfogás. Tőszavakban ez történt szombaton.

Buthy Lilla

A meglopott férfi tárgyalni indult az egyik népszerű Budai úti étterembe. Leparkolt az udvarban, de nem zárta be a kocsiját. Majd három fiú tűnt fel, akik nem sokat teketóriáztak: magukhoz vették a kocsiban talált nagy mennyiségű készpénzt. Ám a kocsi tulaja kiszúrta az akciót, és utánuk eredt. A barátnője közben hívta a zsarukat. A férfi előbb utolérte, majd számon kérte a dühödt tolvajokat, akik ekkor már karóval támadtak rá, életveszélyesen megfenyegették, majd elmenekültek a helyszínről. A fehérvári rendőrök még aznap elfogták őket. A délutáni elfogásban Kerék, a nyomkövető német juhászkutya is segített.

Hat éve dolgozik már együtt Rudniczai Rudolf főtörzszászlós és derék szolgálati kutyája, Kerék. Fotó: Koppán Viktor

Hétfő délután a rendőrkutyák „lakhelyénél" találkozunk Rudniczai Rudolf főtörzszászlóssal és derék szolgálati kutyájával, Kerékkel. Miközben a kétlábú rendőr felidézi az eseményeket, négylábú társa békésen feltérképezi a körülöttünk elterülő zöld területet. A hosszúszőrű német juhász most csak passzióból szimatolgat. Egy békés nyugodt mackó: a maga hét évével már túl van élete delén, nem ma kezdte a pályát, ehhez mérten persze nagy rutinnal rendelkezik. Még egy év szolgálata van hátra, aztán hazamehet a gazdájával.

– Sikerült nyomot konzerválni egy üvegbe – tér rá a belvárosi nyomozásra a főtörzszászlós. – Erről a rögzített szagnyomról indítottam el a kutyát. Elég kacifántos útvonalon jutottunk el a Fő utcáig, keresztezve a Várkörutat. Amikor a Romkert mellett, a Várfal tövében haladtunk, majd a Bástya utca kis sikátorain át, a nappali forgalom miatt már nem tudta Kerék megmondani, hogy jobbra, balra, vagy előre. Nehéz terepnek bizonyult, hiszen a nappali forgatagban kellett kiválogatni a szagot. A legnagyobb nehezítő tényezőt ilyenkor nem a pergő másodpercek, hanem a talaj és a szél jelenti. A fű megfogja valamennyire az emberi szagot, a ház falán és a sövényen is megmarad a szag órákon át, de a belvárosban az aszfalt már önmagában nehezíti a keresést.

Ezzel párhuzamosan azonban a helyszíni adatgyűjtés és a térfigyelő kamerák felvételei alapján rövid idő alatt sikerült beazonosítani, és elfogni a tolvajokat. Úgy tudjuk, a rendőrség előtt már nem ismeretlenek: különféle erőszakos bűncselekmények, garázdaság és súlyos testi sértés miatt is feleltek már.

– A 20 éves fiút és 17 éves fiatalkorú társát rablás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként a nyomozók, majd bűnügyi őrizetbe vették. Gyermekkorú társukat meghallgatását követően szülei felügyeletére bízták. A másik két gyanúsított esetében a rendőrök kezdeményezték előzetes letartóztatásuk indítványozását az illetékes ügyészségen – mondta el Kiss Z. Edward, rendőrségi szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!