Hírek

2015.03.13. 18:55

Újságírókat tüntettek ki a szabad sajtó napja alkalmából

Székesfehérvár – Pénteken a hagyományokhoz híven ünnepük volt az újságíróknak is: a sajtónapon elismeréseket kaptak az érdemesek.

Kocsis Noémi

A lapunkat is kiadó PLT berkein belül két újságíró kapott munkájáért nívó-, illetve életműdíjat, míg a város önkormányzatának képviselő-testülete által adományozott Penna Regia-díj idén egy közismert és kedvelt rádióshoz, a Vörösmarty Rádió műsorvezetőjéhez került, méltán. A helyi berkekben, a szakmában csak Kozmikusnak hívott Kozma Ági húsz éve van a pályán, lételeme a kíváncsiskodás, kérdezés. A díjat pénteken vehette át a színház kávézójában – sokan meggratulálták.

Osváth Sarolta

Több évtizedes újságírói munkájának elismeréseként a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) életműdíját, Aranytollat vehetett át lapunk munkatársa, Osváth Sarolta.

A MÚOSZ és a Sajtószakszervezet közös, csütörtök esti sajtónapi rendezvényén Végel László mondott ünnepi beszédet: a Kossuth-díjas író az 1848-ban kivívott sajtószabadságról, és a mai szabad sajtóról is elmondta gondolatait.

- Tudunk-e olyan hitelesen szólni a szabadság hangján, ahogy egykor a hiányáról beszéltünk? - tette fel a kérdést.

A rendezvényen díjakat, elismeréseket adtak át, valamint új tiszteletbeli tagokat avattak.

A Pannon Lapok Társasága munkatársa, Osváth Sarolta életműdíjat, azaz Aranytollat vehetett át, melyet olyan újságíróknak adományoznak, akik több évtizedes pályafutásuk alatt kiemelkedő munkát végeztek.

- Nagyon örültem a díjnak, hiszen ez egy szakmai elismerése a munkámnak. Alapvetően kíváncsi ember vagyok, kíváncsi mindenre és mindenkire. Úgy gondolom, amíg ezt nem veszítem el, addig élvezni fogom a munkám minden percét, mert öröm tájékoztatni az embereket - mondja plt-s kollégánk, aki több mint negyven éve újságíró, 20 éve pedig a Pannon Lapok munkatársa, gazdasági szakújságírója. A közélet minden területéről szállítja a híreket az olvasóknak, és mindig arra törekedett, hogy a gazdasági folyamatokat objektíven, érthetően tudja átadni az olvasóközönségnek.

Fotó: Koppán Viktor

Bobory Balázs már kiskorában tudta, hogy egész életét végigkíséri a sport. Amikor az iskola első osztályában tanára, Erika néni rákérdezett, mi akar lenni, ha felnő, kapásból rávágta: focista és énekes. Utóbbiból nem lett semmi, viszont a labdarúgás végigkísérte az életét. Ez sem volt nehéz, hiszen édesapja a Videoton labdarúgója, majd edzője volt, így szinte a Sóstói Stadionban nőtt fel. Egészen az NB I-ig eljutott, de közben elvégezte a Kodolányi János Főiskolát, kommunikáció szakon, nyomtatott sajtó szakirányon végzett 2000-ben.

Az volt az az év, amikor először átlépte a Fejér Megyei Hírlap szerkesztőségének küszöbét, és néhány hét gyakorlati időt követően külsősként kezdett el dolgozni. Nem sokkal később, 2002-ben kellett döntenie a sportkarrier vagy az újságírás között: Bobory Balázs utóbbira szavazott.

Kamaszkori szerelme volt a jégkorong, ezért nagy szerencsének tartja, hogy azóta is írhat a sportágról, miközben végigélhette a Fehérvár AV19 és a magyar hokiválogatott felemelkedésének legszebb pillanatait. Tíz év hírlapos munka után engedett a csábításnak, és az egyetlen magyar sportnapilap, a Nemzeti Sport munkatársa lett, ahol kosárlabda szakíróként bejárhatta fél Európát, rengeteg élménnyel, szakmai tapasztalattal gazdagodott. A Fejér Megyei Hírlaphoz családi okok miatt 2012-ben tért vissza, és a hoki mellett a többi között immár a másik nagy szerelem, a Videoton labdarúgócsapata is a területei közé tartozik. Bobory Balázst 2013-ban a Magyar Sportújságírók Szövetsége Vi- lágnapi elismerésben részesítette, majd tavaly a szervezet tisztújító közgyűlésén az elnökségbe is beválasztották. Balázs egyet kért, ne felejtsünk el megemlékezni feleségéről, Katáról, aki türelemmel támogatja a sportújságírói életmódot, amelyet mindennek lehet nevezni, de családbarátnak kicsit sem.

A székesfehérvári újságírószakma idei kitüntetettje, Penna Regia-díjasa Kozma Ágnes rádiós szakember, műsorvezető lett, neki pénteken délután a Vörösmarty Színház kávézójában Cser-Palkovics András polgármester gratulált a pályán eltöltött, magas nívójú, két évtizedes munkájához. A marosvásárhelyi születésű Kozma Ágnes édesanyja nyomdokába lépve lett rádiós, meleg tónusú orgánumát, érdeklődő személyiségét sokan ismerik, s elismerik a városban. A Vörösmarty Rádióban napi esti beszélgetős műsoraiban mindig az embert láttatja, örök kíváncsiságával az érdekes személyiségeket kutatja, fedezi fel hallgatósága számára. Kozma Ágnes meghatódva köszönte meg az adományozóknak a kitüntetést.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!