Hírek

2015.01.22. 17:23

Száz évvel ezelőtt született Szentgyörgyi Dezső, rá emlékeztek az enyingiek

Enying – A legendás vadászpilóta, Szentgyörgyi Dezső most lenne éppen százéves. Rá emlékeztek Enyingen, gyermekkori városában.

Házi Péter

Számtalan anekdota fűződik Szentgyörgyi Dezsőhöz, aki a második világháború alatt 29 légi győzelemmel minden idők legeredményesebb magyar vadászpilótája lett. Azonban – mint a centenáriumi év enyingi megnyitó ünnepségén elhangzott – mindig tisztelte ellenfeleit és nem ellenségként tekintett rájuk. Amikor a háború után először repült Londonba, egy pilóta köszöntötte őt virágcsokorral. Mint kiderült, a háború idején vele keveredett légi párbajba, ám az angolnak a harc folyamán kifogyott a lőszere. Amikor ezt Szentgyörgyi észrevette, többé nem tüzelt, hanem így kiáltott fel: „Repülő vagyok, nem gyilkos!".

Frankó Endre és vitéz Szentiványi János (balról) vadászpilóta is részt vett az enyingi megemlékezésen. Fotó: Művelődési ház

1915. január 6-án, éppen száz évvel ezelőtt született a szóban forgó Szentgyörgyi Dezső, aki gyermekkorát és egész fiatalkorát Enyingen töltötte. Rá emlékeztek nemrégiben a helyi művelődési házban, ahol a többiek között Viplak Tibor polgármester köszöntötte a szépszámú megjelentet.

Az ünnepségen jelen volt Horthy Éva, a kormányzó unokahúga, Ugrik Csaba dandártábornok, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis bázisparancsnoka kollégáival, Szentgyörgyi Dezső, azaz a vitéz Szentgyörgyi fia, az Albatros Repülőegyesület, az Öreg sasok, no meg vitéz Szentiványi János és Frankó Endre, a legendás Puma vadászrepülő ezred egykori pilótái is! Igen érdekes volt Ugrik Csaba előadása, aki a kecskeméti repülőbázist mutatta be, az előadáson 180 általános és középiskolás vett részt a vendégeken kívül.

A művelődési ház falán lévő emléktáblánál a szervezetek elhelyezték a megemlékezés virágait. Áprilisban rendhagyó történelemórával folytatják a megemlékezést, az idei ugyanis Szentgyörgyi-emlékév lesz Enyingen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!