Hírek

2015.01.02. 15:45

Az elektromos kerekesszék közúti közlekedésének szabályait az autósok általában nem ismerik

Székesfehérvár – Sok segítség és kérdés is felmerült a kerekesszékes gázolás kapcsán, amelyről nem rég adtunk hírt. Vajon a közlekedésben minek tekinthető a használója: járműnek vagy gyalogosnak?

S. Töttő Rita

Sokakat megmozgatott Kő János esete, akiről korábban olvashattak. A férfi elektromos kerekesszékével akart átkelni a zebrán, melynek közepén elütötte egy pezsgő színű Peugeot 307-es személyautó. Ezután a kocsi továbbhajtott, vezetőjét azóta is keresi a rendőrség. A szerencsétlenül járt férfi a kórházban tudta meg, hogy a széke használhatatlan lett. Többen is igyekeztek neki segíteni, s reméljük, hamarosan újból lesz mivel közlekednie. A „járgányával” kapcsolatosan egy olvasói kérdés, felvetés is érkezett: „gyakorlott autósként nincs ismeretem arról, hogy ezen típusú elektromos székekre milyen közlekedési szabályok vonatkoznak, hova is vannak sorolva, hiszen látom ezeket a járműveket közúton, járdán, belvárosban, parkokban...”

A balesetes kerekesszékes, akármennyit is tud a gépe, gyalogosként vett részt a forgalomban. Rokona, Tőke József, és felesége szeretné megjavíttatni a megrongálódott szerkezetet

Olvasónk kérte, tisztázzuk, hogy ezek a gépjárművek milyen típusok tulajdonképpen, és milyen jogosítvány kell ahhoz, hogy a közúton közlekedjenek. Hiszen, mint írja, ha leelőzünk, kikerülünk egy ilyen járművet, azt sem tudjuk, mikor sértünk szabályt.

Bár én úgy vélem, az olvasó nem az elektromos kerekesszékekre gondol, hanem a pici elektromos mopedekre, amelyeket valóban használnak az úton közlekedve és valóban roppant veszélyesnek tűnnek. Bár ebben az esetben azért hozzátenném: a szék tulajdonosa nem az úttesten közlekedett elektromos kerekesszékével, hanem a járdán, ahogyan ez a cikkben is benne van. Át akart kelni a zebrán, amelynek közepén ütötték el.

Ennek ellenére megkérdeztük a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságot a kérdésben. Kelemenné Mészáros Erika rendőr őrnagy, a kapitányság sajtóosztályának munkatársa lapunknak elárulta: a kerekesszékkel közlekedő személy amennyiben motoros kerekesszékkel közlekedik -, ha annak sebessége sík úton nem haladja meg az óránkénti 10 kilométert, akkor gyalogosnak minősül. Ekkor a gyalogosra vonatkozó általános KRESZ szabályok az irányadóak a közlekedésére vonatkozóan. Ám, ha a kerekesszék sebessége meghaladja a 10 kilométer/órát, úgy az gépi meghajtású járműnek minősül.

Ebben az esetben közlekedésére a járművekre vonatkozó általános KRESZ szabályok az irányadók. Vagyis, ha gyorsabban mozognak vele, motornak , ha lassan, akkor gyalogosnak kell tekinteni a közlekedésben, és a kerekesszék használójának is e szerint kell tekintenie magára. A rendőrség továbbá hangsúlyozta: általános alapszabály még a kerekesszékkel közlekedőkre vonatkozóan, hogy amennyiben nincs járda vagy leállósáv, ahol biztonsággal haladhatna, úgy köteles minden esetben a menetirány szerinti jobb oldalon közlekedni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!