Hírek

2014.12.16. 18:50

Márciustól lesz hatályos a vasárnapi zárva tartás

Előzetesen is heves vitát váltott ki. Az Országgyűlés kedden döntött a vasárnapi zárva tartásról.

B. Kiss László

Megszavazta a parlament kedden a vasárnapi pihenőnap bevezetését, így jövő március 15-étől a hét utolsó napján nem lehet majd dolgoztatni a kereskedelemben.

A KDNP szabad vasárnap néven ismert javaslatát - amelyet fideszes kezdeményezésre a tárgyalás során több ponton is átírtak - 119 igen szavazattal, 40 nem ellenében, 25 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők.

A jogszabályban kivételként rögzítették, hogy az adventi időszakban és az év egy szabadon választható vasárnapján nyitva lehetnek az üzletek. A törvény azzal kapcsolatban is több kivételt tartalmaz, hogy mely boltok lehetnek nyitva vasárnaponként. Így például a 200 négyzetméternél kisebb üzletek kinyithatnak a hét utolsó napján, de csak a tulajdonos vagy családtagja dolgozhat benne.

A törvény várható hatásaitól lapunk Balatoni Juditot, a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének főtitkárát kérdezte. Ő úgy fogalmazott hogy a törvény - többszörösen is - melléfogás. A mintegy két millió ember által generált vasárnapi forgalom, nem, vagy csak nagyon kis részben terelődik majd át a kis, családi tulajdonú boltokba. Példaként a plázákat említette, ahol hiába tartanak majd nyitva a kis shopok, a vásárlókat a láncok nagy üzletei vonzzák be, melyek viszont zárva lesznek. A főtitkár szavai szerint a vásárlók inkább kényszerűen változtatnak időbeosztásukon, mivel ragaszkodnak azokhoz a szolgáltatásokhoz, a parkolóktól az étteremig, a postahivataltól - adott esetben - a moziig, melyet a bevásárlóközpontok, illetve általában a hipermarketek is kínálnak. Balatoni Judit szerint ugyanakkor nem kell a nagy kereskedelmi láncokért aggódni, a vásárlóerő nagysága, a kereslet attól még változatlan marad, hogy a hét hat vagy hét napján tartanak nyitva az üzletek. A láncok tehát nem vesztenek. a kicsik pedig nem, vagy alig valamit nyernek a törvényen. A vásárlók idővel átszervezik életüket, persze péntek esténként és szombatonként a jelenleginél több vásárlóra, nagyobb tumultusra számíthatnak a szupermarketben. Azok, akik egyértelmű vesztesei lesznek az amúgy kétségkívül nemes célt, a családok érdekeit szolgálni hivatott törvénynek, a kereskedelmi dolgozók - nyilatkozta lapunknak Balatoni Judit. A vasárnapi zárvatartás révén ugyanis csökken a munkaidő alap, s így elbocsátások várhatók. Azok pedig, akik megőrzik munkahelyüket, elesnek a vasárnapi munkáért járó bérpótléktól, ami ötven százalékot tesz ki.

A javaslatot jegyző kisebbik kormánypárt, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője, Harrach Péter a döntést követő sajtótájékoztatón a távirati iroda szerint cáfolta, hogy a javaslat a CBA-nak kedvező lenne, az érintett lánc üzleteinek 95 százaléka zárva lesz. Most a kereskedelemben dolgozókra érvényes a rendelkezés, de azt szeretnék, hogy előbb-utóbb mindenkire érvényes legyen, persze a szükséges kivételekkel - tette hozzá a frakcióvezető.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!