Hírek

2014.12.10. 17:20

Sokan jelentkeznek a vályogtéglás bérházakra

Sárkeresztúr - Nagy az igény a vályogtéglás bérházakra, bár az épületek nem nagycsaládosoknak valók.

Tribolt Lajos

A vályogházakból történő szociális bérlakás építése belügyminisztériumi mintaprogram az ország tíz településén zajlik megyénkben Enying, Sárosd és Sárkeresztúr vesz benne részt.

Az időjárás nem kedvezett az építkezéseknek, az eső késleltette a vályogtéglák kiszáradását

A program lényege, hogy munkanélküliek foglalkoztatásával helyben vályogtéglákat gyártanak, majd ezekből az önkormányzat tulajdonában álló telkeken 47 négyzetméteres házakat építenek. Ezekben víz, áram és csatorna lesz, gáz nem mert fafűtést képzeltek el. A házakat az önkormányzat rászoruló családoknak mérsékelt díjazás ellenében bérbeadja. Nos az idei időjárás nem kedvezett az építkezéseknek, különösen azért nem, mert az eső késleltette a vályogtéglák kiszáradását. Ezért az önkormányzatok kérvényezték, hogy a december végi határidőt március végére módosítsák. Most a döntésre várnak. Az engedélyek Enyingen és Sárosdon négy, Sárkeresztúron öt házra szólnak. Utóbbi településen nagy lendülettel dolgoznak, a tetőszerkezetek állnak, a cserepezés egy hét alatt elvégezhető. Előbb azonban a falak külső vakolására koncentráltak, hogy a vályogfalak ne ázzanak át. A legtöbb épületnél a nyílászárók és a belső falak is a helyükön vannak, így mód nyílik a belső munkálatok elvégzésére.

Sárkeresztúron Csutiné Turi Ibolya polgármester azt mondja, hetente érdeklődnek helybeliek a bérlés lehetőségéről. Ám helyi rendelet még nincs a feltételekről, központi iránymutatásra várnak. Az biztos, hogy nagycsaládok nem tudnak majd beköltözni a ház mérete miatt, s valószínűleg a bérlés feltételhez, például munkavégzéshez lesz kötve.

Sárosdon hamarosan szintén csak a belső munkák maradnak hátra. Enyingen a négy épület cserepezése zajlik, úgy számolnak, hogy márciusban beköltözhetnek az új lakók. Természetesen mindenütt pályázat lesz, de az igény nagyon nagy. Valószínűleg ezért van, hogy Sárkeresztúr nagyon szívesen folytatná ezt a programot a jövőben is, ha lesz rá mód

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!