Hírek

2014.12.23. 14:25

Nyugdíjasként tanulhat az orvosi egyetemen

Hatvannyolc évesen ült be az egyetemi padba. Nem diplomát akar szerezni, „csak” tudást.

Tribolt Lajos

– A tudás, amit megszerzek, az enyém marad - mondja Kollár Gábor, amikor arról faggatom, mi vette rá, hogy 68 éves nyugdíjasként beüljön az orvosi egyetem padjaiba. - Veszíteni valóm nincs, gondoltam megpróbálom – teszi hozzá.

A Fehérváron élő egykori katonatiszt harminc évig dolgozott a hadsereg helikopter pilótájaként, MI1 és MI2-es gépeken repült. Alezredesként szerelt le, majd tíz évig dolgozott az AeroCaritas légimentő cég pilótájaként. Munkája során bejárta az országot, sok súlyos balesetnél volt ott mentősként, résztvett egy sor újraélesztésben.

– Nagyon sok kitűnő orvossal, mentőápolóval dolgoztam együtt a szervezet 2000-es megszűnéséig – mondja. Ezután rövid ideig betegszállító, majd egy évtizedig kamionsofőr volt. Azt mondja régóta foglalkoztatta a gondolat, hogy orvos legyen. Ma már tudja, orvos nem lehet 35 év felett, de tanulni tanulhat.

– Találkoztam Köteles Feri barátommal, aki Svédországban svéd nyelven szerezte meg második diplomáját. Mutatta a példát, hogy tanulni sohasem késő, így belevágtam.

Kollár Gábor: a megszerzett tudás mindig az enyém marad (Fotó: Molnár Artúr)

Nem felvételivel jutott be az egyetemre, hanem elment a rektorhoz és tőle kapott engedélyt az órák látogatásához. Ő természetesen nem vizsgázik, nem jár a gyakorlati foglalkozásokra, nem lesz majd diplomája, de amit megtanul, az övé marad. Így azután heti négy alkalommal ott ül a Semmelweis Orvostudományi Egyetem előadójában a 18-19 éves elsősök között.

– Az elején bemutatkoztam a tanároknak és a hallgatóknak is. Ma már ugyanúgy kezelnek, mint mindenki mást. Az előadóteremben középen ülök, vannak ismerőseim, akikből remélhetőleg orvos lesz. Jó a fiatalok között. Sokat sztorizgatunk. Most azt tervezzük a főpilótával, hogy a légimentésről tartunk előadást a hallgatóknak, ha az egyetem hozzájárul. A légimentés ugyanis egészen más, mint a többi orvosi munka. Itt szinte mindig az életmentésről van szó.

Kollár Gábor nem tagadja, a tananyag nehéz. Különösen az anatómia. Mégis azt mondja, ha az egészsége engedi, akkor végig csinálja. Hetvennégy éves lesz, amikor az évfolyam végez. Addig meg a tanulási szünetekben Börgöndön bütykölnek egy MI2-est és egy TU-154-es pilótafülkéjét. Mert fő szerelem a repülés maradt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!