Hírek

2014.12.27. 08:25

Matics Boglárka: ez nem mánia, csak egy jó játék

Székesfehérvár – Nemrég rendeztek Regionális Szúdoku versenyt a Széna Téri Általános Iskolában, ahol a hetedikesek – nyolcadikosok kategóriájában Matics Boglárka nyerte meg a döntőt.

Sebestyén Lilla

A szúdoku elnevezés remekül kifejezi a népszerű logikai játék lényegét. A keresztrejtvény angolos átírása (sudoku), ugyanis eredeti nevén szúdzsi va dokusin ni kagiru, vagyis „a számjegyek csak egyszer szerepelhetnek".

De hogy ennél még teljesebb legyen a kép, azt is eláruljuk: a számokat egy táblában kell elhelyezni, amely a játék nehézségétől és fajtájából adódóan változhat.

A rejtvény ma ismert változatát az amerikai Howard Garns alkotta meg 1979-ben, de a játék sikere csak jóval később, 2005-ben érkezett el, és külön érdekesség, hogy nem az államokból, hanem Japánból indult és gyorsan meghódította a világot. Mára a szúdoku számos lap, rejtvény újság hasábján is megtalálható. Így találkozott először ezzel az izgalmas játékkal Matics Boglárka is.

– A nagyszüleim szeretnek rejtvényeket megoldani, és amikor náluk voltam, gyakran az én kezembe is akadt egy-egy füzet. A szúdoku játék különösen megtetszett és egy idő után hobbivá vált – mesél a Teleki Blanka általános iskola hetedikes tanulója, aki nemrég nyert meg egy regionális döntőt a korosztálya kategóriájában.

Először mérettette meg magát, sikerrel. Elvitte a Széna Téri Általános Iskola Regionális Szúdoku versenyének egyik első helyét. Fotó: Molnár Artúr

Bogi elmondja: egyébként is jó matekból, eddig még mindig ötös volt, és gyakorta vesz részt versenyeken is, de szúdokuban először mérettette meg magát, sikerrel.

A leányzó azt meséli, esténként szokta elővenni a rejtvényfüzetet, egyébként nem mániákusan foglalkozik ezzel, de jó időtöltésnek találja.

Bogi már nem marad meg az egyszerű feladványoknál, azokat szereti igazán, ahol relációs jelek is szerepelnek a táblázatban. Meséli: ha nem megy egy feladvány, inkább félrerakja és később tér vissza hozz újra, abban a reményben, hogy akkor felismeri a rejtett összefüggést.

Boginak három testvére van, így adódik a kérdés: vajon ők is hódolnak a hobbinak?

– Próbálom tanítgatni rá a tesóimat, de nem vonzza őket úgy a játék, mint engem. Én sokszor akár órákat is ott ülök a rejtvénykönyv felett – válaszolja Bogi, aki azt is elárulja, az élet más területein, nem tud olyan logikusan gondolkozni, mint a matekban, vagy a játékban, de talán nem is baj. Hisz a lányokat érzelmeik is vezérlik...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!