Hírek

2014.12.06. 14:45

Manóka lett a ParaSzuperSztár

Pusztaszabolcs, Budapest - Habár soha nem szokott, most nagyon izgult a színpadon, de A bolond falu című mese szerencsét hozott: a pusztaszabolcsi Harza Márk péntek este megnyerte a ParaSzuperSztár tehetségkutatót.

Házi Péter

Két lelkes tanára, Dudásné Mester Judit és Hujberné Király Beáta instrukciói alapján másfél hónapon át készült Manóka arra, hogy a legjobb formáját hozza a valamilyen fogyatékossággal élő emberek számára első ízben megszervezett ParaSzuperSztár verseny döntőjében. A 11 éves Harza Márkot akár rutinos előadónak is nevezhetnénk, hiszen megyei és országos mesemondóversenyek színpadán is előfordult már. Mint a feol.hu-nak elmondta, soha nem szokott izgulni, de most "nagy volt a nyomás", és bizony elkapta őt is a lámpaláz. Aztán amikor az angyalföldi művelődési ház színpadán belekezdett a mesélésbe, csillogó szemei és varázslatos kis hangja mindenkit magával ragadott: a végén olyan vastapsot kapott, hogy a Monspart Sarolta vezette zsűri sokáig nem is tudott megszólalni. Aztán amikor igen, akkor is csak annyit mondtak: Ehhez a produkcióhoz egyszerűen nincs mit hozzáfűzni, Márk maga a mese.

(Forrás: Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége)

- Nagyon jól esett, hogy azzal bíztattak, mindenképpen folytassam ezt a "pályát". Persze, amíg iskolás vagyok, addig szívesen csinálom, de később valójában rendszergazda szeretnék lenni, ha végeztem a tanulással  - árulja el Márk, miközben édesanyja, Erika halkan hozzáteszi: Manóka azért gondokozik ezen a pályán, mert mi van, ha teljesen lebénul? A színészetet tolókocsiból nem lehet űzni, de programozni úgy is lehet!

November 21-én, Manóka 11. szülinapján egy jótékonysági napot szerveztek neki, ahol Dolhai Attila, a kisfiú legnagyobb kedvence maga hozta neki a tortát. A nap bevételét Márk gyógyítására szánják, ám mint édesanyja mondja, egyelőre nem találtak olyan orvost, aki vállalkozna a bokájába és egyéb helyekre történő protézis beültetésére. (A kisfiú, mint arról írtunk már, egy ritka csontfejlődési betegségben szenved, s mindennaposak a fájdalmai.)

(Forrás: Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége)

De térjünk vissza inkább az örömhöz: - Amikor meghallottam, hogy én, a versenyzők legfiatalabbika nyertem a kategória fődíját, megosztva a legidősebb versenyzővel, a 90 éves Jobák Mártával, el sem akartam hinni. Aztán amikor átadták a díjat, akkor végre tényleg felfogtam, hogy ez velem történik - árulja el Márk, aki a tehetségkutatón "örök barátságot" kötött vetélytársaival, a fiatal Mátyus Danival, no meg a 90 éves Jobák Márta nénivel is. És hogy a barátságon és a vastapson kívül mit nyert? Például egy elektromos kerekesszéket, amellyel bátran közlekedhet otthon, Pusztaszabolcson is, no meg  egy 200 ezer forintos ösztöndíjat, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségétől, amely segítheti tehetségének további kibontásában.

- Úgy néz ki, egy kerekesszékes jótevőnknek hála, hamarosan elkészülhet Manóka első hangos mesekönyve. Jótevőnk a bevételből nem kér, így ami az árából befolyik majd, az mind Márknak segíthet majd - teszi hozzá Erika, miközben Márk már a pulóverét rángatja: Anya, siessünk, mert elkésünk a színházból!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!