Hírek

2014.12.15. 20:40

A szakszervezetek demonstráltak

Székesfehérvár - A Liga szakszervezet szervezésében az ország mintegy hatvan pontján demonstráltak.

Tribolt Lajos

A rendőrséggel egyeztetett helyszíneken félpályás lezárásokkal lassították a forgalmat, hogy felhívják a figyelmet a követeléseikre.

Ezeket a fehérvári demonstráció szervezője, Lipécz Bernadett így foglalta össze: Szeretnénk, ha felülvizsgálnák a munka törvénykönyvét, mivel rengeteg, a dolgozók számára hátrányos passzus van benne, szeretnénk alkotmányos sztrájkjogot, megtartani a korkedvezményes nyugdíjakat, a kafetéria adóit visszaállítani, és valódi társadalmi párbeszédet, egyeztetéseket az érdekvédelmi szervezetek és a kormány között.

Lipécz Bernadett a fehérvári demonstráció szervezője Fotó: Molnár Artúr

Székesfehérváron, az Alba Plaza mellett a lekanyarodó sávban álltak az autók. Egyszerre úgy tizenöt. Viszont cserélődtek, mert akinek dolgozni kellett menni, azt mások váltották fel. A demonstrálókhoz főleg a gyalogosoknak volt szavuk. Volt aki azt kifogásolta, hogy nem egy forgalmasabb sávot zártak le, volt, aki azt mondta, végre itt is kimentek az utcára. Volt azonban, aki megkérdezte: jobb dolguk nincs? Viszont inzultus nem volt.

Hasonló tapasztalatok voltak Móron is. Jobbágy Zsolt szervező elmondta, a demonstrálók főleg az ipartelepen dolgozók közül kerültek ki. Az autósoktól pozitív és negatív jelzést is kaptak, a többség azért egyetértett velük.

A Liga meghirdette demonstrációhoz Dunaújvárosban csatlakoztak a Vasas Szakszervezet tagjai is. Délután a vasutasok, pedagógusok is beszálltak a forgalomlassító figyelemfelhívásba   Fotó: Ady Géza

Dunaújvárosban, a Vasmű úton a József Attila utca és a Kossuth utca közötti szakaszon, a gyár felől a központba tartó oldal jobb szélső sávját zárta le mintegy harminc személyautó. Rajtuk zászlókkal, valamint plakátokkal: Gyere kohásznak, Viktor! Csak egy napig! És akkor majd nem szavazod meg a 65 éves nyugdíjazást! Nem is sejted, mennyi minden múlik egyetlen sávon!

Nagy Imre, a Liga közép-dunántúli régiójának szakmai vezetője a veszprémi demonstrálásban vett részt. Ott az elkerülő úti sávlezárás nagyobb gondokat okozott, ráadásul nagy köd is nehezítette a helyzetet. A rendőrség korrekten viselkedett, segített a helyzet kezelésében. Hasonlóan fogalmaztak a megyei helyszíneken is. Itt is rendőrautók biztosították a sávfoglaló kocsioszlop elejét, végét. Atrocitások, balesetek nem történtek. A szervezők abban bíznak, hogy üzenetük eljut a kormányhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!