Hírek

2014.11.14. 13:30

Sok lakásban gondot okoz az új gázterv miatti szellőző csere

Székesfehérvár – Habár két fali szellőző is van olvasónk lakásán, az új gázterv szerint le kell cserélnie az ablakba nemrég beépített légbevezetőt.

Házi Péter

Nincs olyan panellakás, amelyet ne érintene a gáz műszaki-biztonsági felülvizsgálat, amelynek elvégzésére a sokadik határidőt adja az állam. A Köfém lakótelepen élő Tárkány Szűcs József több aggályt is felvet, házukban egy évvel ezelőtt készítette el egy cég az úgynevezett gáztervet. Ez alapján olvasónknál le kell(ene) cserélni a műanyag ablakra alig néhány éve felszerelt légbevezetőt, mert az nem megfelelő, de az elszívó ventilátorokat is ki kell kötnie a szellőzőből. De vajon miért?

Somogyi László a gázszolgáltató által is elfogadott, fix mennyiségű levegő beáramlását lehetővé tevő szerkezeteket mutatja. Sok panelben nem ilyeneket szereltek fel, ezeket most cserélni kell. Fotó: Házi Péter

Olvasónk szerint furcsa, hogy a gáztervet készítő szakember csak egy általános tervet készített, amelyből nem derül ki egyértelműen, melyik lakásokban kell cserélni az elzáró szerelvényeket és a flexibilis bekötéseket. Ezen túl mindenféle rendeletre, számításra való hivatkozás nélkül kijelenti, hogy „A meglévő központi szellőző csatornába elszívó ventilátorokat bekötni tilos". Sőt, a gázterv szerint az alig néhány éve a műanyag ablakra felszerelt légbevezető sem jó, azt is cserélni kell.

–A lakásom külső falán két, tizenötször tizenöt centis szellőzőlyuk van, becslésem szerint ezek kellő ütemben biztosítják a gázkészülék égéslevegő utánpótlását, a lakásunkban úgynevezett depressziós tér tehát biztosan nem alakulhat ki! – fogalmazott olvasónk, akinél az E-on megbízásából nemrég járt egy szakember, hogy ellenőrizze a gáztervben előírt átalakítások elvégzését.

Megállapításai szerint a lakásban több dolog sem megfelelő: a gázkészülék fölötti páraelszívót le kell kötni a szellőzőkéményről, ugyanígy le kell szerelni a WC-ben, valamint a fürdőben lévő elszívó ventilátorokat is. A leszerelésről pedig nyolc napon belül fotódokumentációt kell küldenie a felülvizsgálatot végző cég címére.

– Az 1977-től 2005-ig érvényes műszaki-biztonsági szabályzat egyenesen tiltotta a ma már elterjedt, fokozott légzárású műanyag ablakokat, pontosabban a bojler, gázrózsák által elhasznált levegő utánpótlását a fa ablakok résein beáramló levegőre alapozta. 2005-ben új szabályzatot fogadtak el, amely szerint az újfajta ablakok beépítése esetén külön tervet kell készíteni a levegőutánpótlás biztosítására, s ugyanígy tervköteles átalakítás az elszívó ventilátorok, páraelszívók beépítése – mondta érdeklődésünkre Somogyi László, egy gázrendszerek felújításával is foglalkozó kft. ügyvezetője.

A szakember szerint az egyik legnagyobb problémát az okozza Fehérváron és az országban nagyon sok helyen, hogy a panelfelújítási program során olyan légbevezetőket szereltek be, amelyeket az E.on nem fogad el. A gyakorlatban egy négy égős gáztűzhely óránként hatvan köbméter levegőt használ el, ennek pótlásához két nem szabályozható légbevezető felszerelése szükséges. A már említett panelprogramban azonban sok helyen higroszkopikus szabályozású légbevezetőket építettek az ablakokba, amelyek alapesetben ennek csak a töredékét engedik be.

– A gázterv a szerelők „bibliája", ami abban szerepel, ahhoz ragaszkodni kénytelenek. A tervezésnél figyelembe vehető a szabadba nyíló fali szellőző: ha van ilyen, általában csak egy ablakra szerelendő légbevezetőt szoktak előírni a tervezők. Ez azonban nem kőbe vésett szabály, minden a tervezőn múlik, akinek azt is figyelembe kell vennie, milyen a lakás tájolása. Magyarul, két egyforma lakás esetén sem biztos, hogy egyforma a szükséges berendezések száma és minősége – hangsúlyozza Somogyi László.

Tévedés az, hogy a szabályzat alapból tiltaná az elszívóventilátorok beszerelését, ám a többemeletes épületeknél a minden lakáson átvezető központi szellőzőket alapvetően gravitációs módon tervezték meg. Ha erre valaki ráköt egy motoros rásegítésű ventilátort, az felborítja a csatorna működését, extrém esetben egy másik lakásba nyomhatja vissza a gáztűzhelynél keletkezett, mérgező szén-monoxidot. Amikor a felülvizsgálat során ilyen bekötésekkel találkoznak a szakemberek, kénytelenek „nem megfelelő" minősítést adni.

Ez történt a szóban forgó lakás esetében is: a gázszolgáltató életveszély esetében azonnal kizárhatja a lakást a gázellátásból, ilyen, kisebb jogszabálysértés esetén viszont haladékot adnak a hibák orvoslására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!