Hírek

2014.11.17. 19:05

Egészségügyi központot adtak át a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon

Székesfehérvár – Átadták az ország nyolcadik, egyben utolsó egészségügyi, pszichológiai és munkabiztonsági ellátó központját hétfőn a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon.

Buthy Lilla

Az igazgatóság épületében kialakított központ a Fejér megyei katasztrófavédelem teljes állományának, mintegy négyszáz főnek az egészségügyi ellátása mellett, a Komárom-Esztergom-, Tolna- és Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságokon dolgozók egészségügyi szűrővizsgálatait is elvégzi majd. A centrumban helyet kapott egy korszerű orvosi rendelő és egy pszichológiai labor is. A beruházás tizenkétmillió forintból valósulhatott meg.

2012-ben született meg a gondolat, hogy egészségügyi, pszichológiai és munkabiztonsági ellátó központokat hoznak létre az országban. A Fejér megyei centrum nyolcadik a sorban, még három megye, Komárom-Esztergom, Veszprém és Tolna megye katasztrófavédelmének dolgozói tartoznak majd ide, ez körülbelül 1300 fő ellátását jelentheti. A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Területi Egészségügyi, Pszichológiai és Munkabiztonsági Ellátó Központ az igazgatóság épületében kapott helyet. A beruházás tizenkétmillió forintba került. A központban egy orvos és egy pszichológus dolgozik majd az asszisztenseikkel. A csoportos pszichológiai vizsgáló laborban hat számítógép található, a különféle szoftverekkel többek között alkalmassági teszteket, figyelem, és monotóniatűrési vizsgálatot is végezhetnek, de természetesen az egyéni foglalkozásokhoz is kialakítottak egy szobát. A jól felszerelt orvosi vizsgálóban járóbeteg rendelés, alkalmassági vizsgálat, de akár még újraélesztés is végezhető. Magosi Lajos tűzoltó ezredes, Fejér megyei katasztrófavédelmi igazgató köszöntőjében elmondta, legfontosabb érték az ember, a humán erőforrás. Ezért nagyon fontos az állomány testi-lelki gondozása, ami eddig is működött, de utazni kellett hozzá, most helyben lesz a szolgáltatás.

- A tűzoltó szakma egy veszélyes munkakör, és a halott ember látványa is a munkájuk része. Így fontos szerepe van annak, hogy az egészségük és a pszichéjük is megfelelően karban legyen tartva. Már a kiválasztásnál is fontos, hogy olyanok kerüljenek állományba, akik megütik azt a szintet, amivel ezt a feladatot el lehet látni. A gyógyítás mellett a betegségek megelőzésre is nagy figyelmet kell fordítani - mondta el Bittmann Tibor tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság humánszolgálatának vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!