Hírek

2014.11.15. 10:18

A szex olyan tabu, amiről mindenki beszél

Székesfehérvár - A tabu, amiről mindenki beszél címmel tartott előadást Séllei Györgyi szexológus. A Szülők Akadémiája előadássorozat folytatásában a gyermekek szexuális nevelésének kérdéseit boncolgatták.

Buthy Lilla

Tudják mi az a sexting? Vagy, hogy mi az a Chatroulette? Nos, a gyermekeik valószínűleg sokkal tájékozottabbak a témában, hiszen minden, beleértve a pornó és minden egyéb szexuális tartalom, elérhető számukra az interneten. A pornó nem igazi, mégis száz százalékosan átültethető a gyakorlatba. Aztán a „tapasztalt" 13 éves „felvilágosítja" a másik „tapasztalt" kortársát. A rossz minta pedig hamar rögzül. A lányok nagyrésze 11 éves korára már testileg nő, a fiúk nyolcvan százaléka pedig már bőven elindult a szexuális érés útján. A fejükben kialakul egy kép a szexről, férfiról és nőről. Már nem csak arra éreznek olthatatlan vágyat, hogy tudjanak róla, meg is akarják tapasztalni.

– Az emberi testről nyolcadik osztályban tanulnak először, tíz órában. Ezzel egyrészt elkésnek, másrészt csak ivarszervekről és megtermékenyítésről esik szó. Sehol a szex, mint élmény. Sehol a férfi és a nő kapcsolata. A felvilágosítás abortuszról szól, védekezésről és a betegségekről, ami nagyon fontos. A nevelés pedig arról, hogy van férfi, van nő, és van a szerelem. Ezt csak lélekkel és a felgyorsult világhoz képest lelassulva lehet a fiataloknak megtanítani.

Séllei Györgyi szexológus, a nemi élet veszélyeire fókuszáló felvilágosítás helyett inkább a szexuális nevelésre helyezné a hangsúlyt. Fotó: Archív

Egyre kevesebb időt töltenek otthon, a barátaik felé nyitnak, mert a szülőkkel ciki erről beszélni. Akkor hogyan legyünk segítségére a gyermekünknek, amikor ő zárkózott és szégyenlős? Séllei Györgyi szerint erre van egy jól bevált taktika. A szülők beszélgessenek egymással, amikor a gyerek is ott van. Dobjanak fel ilyen témákat, és a gyereket érdekelni fogja, talán még be is kapcsolódik. Olyankor pedig, mint a marslakók, csodálkozzunk rá mindenre, és hagyjuk kibontakozni! Itt jön képbe a szexuális nevelés. A gyerek, ha nem kap választ, többet nem kérdez. Ezért a „mi is megtanultuk valahogy" nem vezet jó útra. A szülők igenis meséljék el a saját tapasztalataikat, velük hogy volt mindez akkoriban, mert ez kíváncsivá és érdeklődővé teszi a fiatalokat is. Legyen időnk egymásra, és ne legyen tabu a szex. A tabu azt jelenti, hogy valamit nem ismerek el, nem létezik. Pedig ez érték, mindannyian szexből születünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!