Hírek

2014.10.07. 15:00

Furfangos megoldás hozhatja el Palotaváros nyugalmát

Székesfehérvár - Meg kell tördelni a Horog-Kelemen Béla utca útvonalat, hogy az átmenő forgalom elszokjon a Palotavárosból állítja Polányi Péter közlekedésmérnök, aki itt lakóként kifejezetten jónak tartja a sok szitkozódást kiváltó új forgalmi rendet.

Házi Péter

Sok volt a káromkodás az elmúlt napokban a Kelemen Béla és a Palotai út kereszteződésében, miután a Piac tér felől érkezők néhány napja nem fordulhatnak balra, a Kelemen Béla utcára. Kedden a helyszínen jártunk, tapasztalatunk szerint az autósok mostanra új utakat találtak arra, hogy eljussanak palotavárosi lakásukba. Amiként az várható volt, a legtöbben a Bőrgyár és Jankovich Ferenc utcát választották, mások eggyel feljebb, a Halász utcán jönnek be a városrészbe.

A torlódás valóban megszűnt a Palotai úton, a kérdés csak az, elfogadják-e az autósok az új rendet. Fotó: Házi Péter

Egyenesen kiváló döntésnek tartja a forgalmi rend megváltoztatását a városrészben lakó Polányi Péter közlekedésmérnök, akitől megtudtuk, a forgalomszámlálás alapján a kereszteződés három iránya, tehát az egyenes, a jobbra és a balra közül az utóbbi ágat használta a legkevesebb autós, magyarul, a legkisebb érdeksérelemmel sikerült elérni, hogy a Palotai út e szakaszán megszűnjön a torlódás.

Polányi Péter maga is a Palotavárosban lakik, ő üdvözli az új forgalmi rendet.

Polányi Péter hangsúlyozza, a város közlekedésfejlesztési koncepciója szerint is az a cél, hogy ne legyen komoly átmenő forgalom a Kelemen Béla és a városrész másik felén lévő Bakony utca között, ide csak az jöjjön, akinek tényleg dolga van itt.

Ezt pedig úgy lehet megoldani, ha a Horog utca-ruháspiac-Kelemen Béla útvonalat több helyen „megtördelnék". Így a Palotavárosban három, önmagába visszatérő hurok alakulna ki, amelyek között csak minimális összekötések lennének. Ez a hurkos rendszer nem kedvezne az átmenő forgalomnak, az egérutat keresők elszoknának innen a túl sok „kacskaringót" okozó vonalvezetés miatt. A szakember támogatja azt a Viza Attila önkormányzati képviselő által is felvetett elképzelést, miszerint a Shell benzinkút mögött össze kéne egy híddal kötni a Bőrgyár és a Jankovich utcát, ahol ráadásul egy félig elkészült út már van. (A képviselő nemrég bejelentette, a híd mielőbbi megépítését kéri a leendő fehérvári közgyűléstől, egyben ezt is, amíg ez nem készül el, állítsa vissza a város a balra kanyarodás lehetőségét.)

Polányi Péter még egy fontos dolgot említ: Az elkerülő úttal párhuzamosan, a palotavárosi tavakon túl lehetne kialakítani egy olyan gyűjtő utat, ami feloldaná azt az igényt, hogy a palotavárosban száguldozzanak az autók. Ez a tervezett út a 7-es úthoz csatlakozna, s a vasútállomás gurítódombjain túl egy déli átkötést hozna létre a Mártírok-Seregélyesi út irányában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!