Hírek

2014.09.03. 17:40

Furcsa ügy Vargáné Judité - Ártatlanul is ki kell fizetnie a bírságot

Székesfehérvár - Furcsa ügy Vargáné Judité. Teljes árat fizetett, féláron utazott - vagy fordítva? Miért büntették, ha nem is volt hibás?

Kocsis Noémi

Ha tömeg van a buszon, alig van módunk ellenőrizni a ráadásul apró betűkkel, sokszor halványan nyomtatott jegyet, mégis meg kell tennünk minden esetben, ha a cikkben vázolt kellemetlen esetet el szeretnénk kerülni (képünk illusztráció!)
Fotó: Koppan Viktor

Öt éve közlekedik helyközi járattal munkába és haza, a megyeszékhely és egy közeli falu között Varga Gáborné Judit. Ennyi idő alatt jó néhányszor utazott már, panaszmentesen - míg egy augusztus közepén meg nem büntette az ellenőr, mondván, Judit félárú jeggyel utazott, de nem tudta felmutatni a kedvezményre jogosító dokumentumot. Csakhogy ő teljes áru jegyet kért, azt is fizetett. Aztán leült beszélgetni egy ismerősével. Az ellenőrzéskor azonban kiderült, a jegy félárú, az utas pedig vessen magára, hogy nem ellenőrizte le tüzetesen az alig láthatóan  nyomtatott kis papírfecnit. A jegyzőkönyvben a sofőr elismerte, ő hibázott, Judittól most mégis 8000 forintot követel a behajtó cég.

Vargáné Judit eltette a fecniszerű jegyet. Azért kell fizetnie, mert nem ellenőrizte, hogy tényleg jó jegyet ad-e a sofőr?

Vargáné Judit sérelmezi a kirótt, nyolcezer forintos büntetést, ezért az ellenőrzési tevékenységet végző kft-hez fordult, de ott nem kapott igazat. Írt a szolgáltató Volán társaságnak is, megemlítvén: ő szabályosan kifizette a teljes áru menetjegyet, annak felét később sem kapta vissza, elvileg ő a károsult, nem a Volán, aki most követel. Ráadásul a sofőr elismerte, ő adott rossz jegyet, s ez bekerült a jegyzőkönyvbe is. Miért is kell büntetést fizetnie az utasnak, ha bizonyítottan nem ő hibázott? Választ Pruzsina Alice-től, az Alba Volán Zrt. kommunikációs főmunkatársától kaptunk:

– Társaságunk Üzletszabályzatának vonatkozó pontja kimondja: A kedvezményes menetjegy érvénytelen, ha a használatához a jogosultsági igazolást nem tudják felmutatni.” Továbbá: „A megállapított menetdíjon felül 8000,- forint pótdíjat fizet az, aki jegy nélkül, érvénytelen jeggyel, bérlettel kísérli meg az utazást, illetve az utazási kedvezményt jogosulatlanul veszi igénybe, jogosultságát az előírt módon igazolni nem tudja. Fentiek értelmében az ellenőrzési tevékenységet végző cég részéről a pótdíj kiszabása jogszerű volt, ettől eltekinteni nem áll módunkban.Judit a fogyasztóvédelemhez és Nemzeti Közlekedési Hatósághoz fordult ügyével. Nem szívesen fizetne ki 8 ezer forintot a „vétségért”, hogy szó szerint vakon megbízott a szolgáltatásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!