Hírek

2014.08.11. 11:10

A fehérvári Damniczkié az Ország 2014-es tortája!

Hosszas, több fordulós megmérettetésben a fehérvári Damniczki Balázs cukrászmesteré lett 2014-ban az Ország Tortája.

Kocsis Noémi

Az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából 2007 óta hirdeti meg a Magyarország tortája nevű pályázatát a Magyar Cukrász Iparosok országos Ipartestülete. Az idén háromkörös verseny véghajrájában (magára a vetélkedésre egyébként 20 tortát neveztek be) három legjobb torta között kellett döntenie a szakértő zsűrinek. A grémium egyik tagja, Auguszt E. József a fehérvári aspiráns, Damniczki Balázs Somlói revolúció elnevezésű tortáját valóban forradalmiként említette meg, ahogy őt idézzük: bár alapvetően a somlói galuska ízével dolgozik, se kívül, se belül nem emlékeztet a magyar édességre. . Hogy ez a forradalmiság döntött-e végül, nem tudjuk, de az biztos: Balázs tortája nyert...

Íme, a 2014-es díjnyertes torta, a Somlói Revolúció

A Somlói revolúciónak keresztelt cukrászremek elkészítését a mester másokkal is megosztja az alábbi, a videócsatornára feltöltött "így készült" filmecskében.

A nagy bejelentést hétfőn, az idei augusztus 20-i ünnepségekről szóló budapesti sajtótájékoztatón tette meg Pataki Ádám, az ipartestület elnöke. A kreatív ötleteket és magyaros ízvilágot tükröző recepteket váró testület értékelése szerint a Somlói revolúció ötletgazdája a régi, bevált, nemes anyagokat és a hozzájuk fűződő emlékeket egy mai, modern mousse-torta formájában gondolta újra. Magyarország Cukormentes Tortája a Nádori cukrászda finomsága lett, míg az augusztus 20-i tisztavatás apropóján kiírt Honvédség tortája versengést a fegyveres testület Stefánia-palotabeli cukrászatának két mestercukrásza nyerte meg.

A tortákat augusztus 19-én és 20-án a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja először a nagyközönség, utána az ország cukrászdáiban is elérhető lesz Magyarország 2014-es tortája.

Damniczki Balázs feleségével, Bernadettel és Bálint fiukkal a díjátadás szünetében, a Parlamentben

Damniczki Balázs a receptet amúgy hosszú ideig tökéletesítette, részben saját igénye, részben a zsűri kisebb-nagyobb szakmai kívánságai mentén. A fehérvári cukrászmester a torta készítéséről a legnagyobb videómegosztóra egy rövid filmecskét is feltett: s bár a munkafázisokat gyorsított felvétellel megjelenítő kis film alapján igen nehezen készíthetnénk el házilag a Somlói revolúciót, a hozzávalókról azért megtudunk ezt-azt. Az alapot adó grillázstésztához például kétféle csokoládét, diót, tejszínt használtak, ügyelve a tökéletes minőségre. Erre jön egy könnyed étcsokoládé mousse, egy főzött narancskrém-réteg, majd még egy mousse, ezúttal fehércsokoládé pasztillák felhasználásával. A műremeket végül csokoládés ganache koronázza meg, s az így már magasra „dagadt” torta oldalát a formából kivéve tört, pörkölt dióval szórják meg, a tetejét habrózsákkal díszítik. A látványra sem utolsó édességet érthetően nagy várakozás előzi meg, egy torontói tisztelő például azt kérdezte, hogyan juthatna ki akár csak egy szeletke is hozzá...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!