2014.08.11. 11:10
A fehérvári Damniczkié az Ország 2014-es tortája!
Hosszas, több fordulós megmérettetésben a fehérvári Damniczki Balázs cukrászmesteré lett 2014-ban az Ország Tortája.
Az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából 2007 óta hirdeti meg a Magyarország tortája nevű pályázatát a Magyar Cukrász Iparosok országos Ipartestülete. Az idén háromkörös verseny véghajrájában (magára a vetélkedésre egyébként 20 tortát neveztek be) három legjobb torta között kellett döntenie a szakértő zsűrinek. A grémium egyik tagja, Auguszt E. József a fehérvári aspiráns, Damniczki Balázs Somlói revolúció elnevezésű tortáját valóban forradalmiként említette meg, ahogy őt idézzük: bár alapvetően a somlói galuska ízével dolgozik, se kívül, se belül nem emlékeztet a magyar édességre. . Hogy ez a forradalmiság döntött-e végül, nem tudjuk, de az biztos: Balázs tortája nyert...
Íme, a 2014-es díjnyertes torta, a Somlói Revolúció
A Somlói revolúciónak keresztelt cukrászremek elkészítését a mester másokkal is megosztja az alábbi, a videócsatornára feltöltött "így készült" filmecskében.
A nagy bejelentést hétfőn, az idei augusztus 20-i ünnepségekről szóló budapesti sajtótájékoztatón tette meg Pataki Ádám, az ipartestület elnöke. A kreatív ötleteket és magyaros ízvilágot tükröző recepteket váró testület értékelése szerint a Somlói revolúció ötletgazdája a régi, bevált, nemes anyagokat és a hozzájuk fűződő emlékeket egy mai, modern mousse-torta formájában gondolta újra. Magyarország Cukormentes Tortája a Nádori cukrászda finomsága lett, míg az augusztus 20-i tisztavatás apropóján kiírt Honvédség tortája versengést a fegyveres testület Stefánia-palotabeli cukrászatának két mestercukrásza nyerte meg.
A tortákat augusztus 19-én és 20-án a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja először a nagyközönség, utána az ország cukrászdáiban is elérhető lesz Magyarország 2014-es tortája.
Damniczki Balázs feleségével, Bernadettel és Bálint fiukkal a díjátadás szünetében, a Parlamentben
Damniczki Balázs a receptet amúgy hosszú ideig tökéletesítette, részben saját igénye, részben a zsűri kisebb-nagyobb szakmai kívánságai mentén. A fehérvári cukrászmester a torta készítéséről a legnagyobb videómegosztóra egy rövid filmecskét is feltett: s bár a munkafázisokat gyorsított felvétellel megjelenítő kis film alapján igen nehezen készíthetnénk el házilag a Somlói revolúciót, a hozzávalókról azért megtudunk ezt-azt. Az alapot adó grillázstésztához például kétféle csokoládét, diót, tejszínt használtak, ügyelve a tökéletes minőségre. Erre jön egy könnyed étcsokoládé mousse, egy főzött narancskrém-réteg, majd még egy mousse, ezúttal fehércsokoládé pasztillák felhasználásával. A műremeket végül csokoládés ganache koronázza meg, s az így már magasra „dagadt” torta oldalát a formából kivéve tört, pörkölt dióval szórják meg, a tetejét habrózsákkal díszítik. A látványra sem utolsó édességet érthetően nagy várakozás előzi meg, egy torontói tisztelő például azt kérdezte, hogyan juthatna ki akár csak egy szeletke is hozzá...