Hírek

2014.06.22. 14:43

Történelem és legenda: a halott várak újjászülettek a dinnyési Várparkban

Dinnyés - Csodapark született a településen, a Kossuth utca 17-es szám alatt. Egykori várak másai épültek fel, és nem csupán a képzeletben.

Tihanyi Tamás

Felnőttek és gyerekek tátott szájjal sétálnak mostanában a dinnyési Várparkban, ahol Alekszi Zoltán régi álmát valósította meg. Pedig nehéz helyzet elé állította a sors. Az építőiparban dolgozott, aztán furcsa, rejtélyes kór támadta meg a szervezetét. Többször operálták, vizsgálták kívül és belül, de az orvosok máig értetlenül állnak betegségének okai előtt. Emiatt a munkát abba kellett hagynia, de megépítette a tizennyolc, eredeti helyén ma már csak romjaiban létező várat. Még június 4-én, a trianoni emléknapra időzített megnyitón is rosszul lett a sok gyógyszertől. De megvan, talpon van és továbbra is erősen kitart az álmai mellett.

A bejárattól oszlopok kísérik a várak közé a látogatót, amelyeken a magyarság történelmének nagy alakjait idézik a feliratok és a fejedelmi, királyi jelképek. Az oszlopsor mellett egy szobor, amilyenből könnyen lehet, csak egy van Magyarországon: a régi magyar mondát jeleníti meg, Emese álmát. De a látogatók képzeletét a legjobban persze a várak indítják meg.

– Fentről, repülőről látható volna, hogy a terület Nagy-Magyarországot jelképezi és a régi, történelmi várak ott vannak, ahol az eredeti is megtalálható még romos állapotában – mutatja be a parkot Alekszi Zoltán. – Tehát halott várak ezek, a poroszlói földvár például már csak itt, ilyen állapotában idézi a régmúltat.

Elmondja, mások is készítettek már hasonló várparkot, de azok egyrészt kisebbek, másrészt műanyagból épültek fel. Ő az eredetivel azonos anyagokkal, kövekkel dolgozott: tavaly októberben kezdte a munkát és június elején volt az avatás. A várak rekonstrukciójának alapja az ásatási anyag és a rom fényképe, valamint a természeti és a földrajzi leírás volt. A dinnyési Várparkban felépült erődítmények: a Benevár (Heves), a Bogdán vajda vára (Máramaros), Földvár (Brassó), Gracsanica (Horvátország), Hátszeg (Hunyad), Kosztajnica (Zágráb), Körösszeg (Bihar), Nagytapolcsány (Nyitra), Poroszló (Heves), Sebesvár (Kolozs), Solymos (Borsod), Somoskő (Losonc), Szarkavár (Pest), Szarvaskő (Veszprém), Tátika (Zala), Hőnigvár (Eperjes), Vitányvár (Komárom-Esztergom) és Zimony (Belgrád).

– Éjszaka kivilágítom a tornyokat, és ez egészen varázslatos látványt eredményez. Öröm látni, ahogyan itt az apukák visszaváltoznak gyerekké, a gyerekek pedig egymással csatáznak, annyira beleélik magukat a középkorba. Ezért, hogy a kész váraknak bajuk ne essen, felépítek egyet fából az alkalmi, gyermeki küzdelmekhez. Lesznek kihelyezett történelemórák is.

Zoltán elmondja még, úgy tervezi, hogy minden évben egy-két várat felépít még. Aztán fogadja a látogatók gratulációit, szalmakalapját leveszi és homlokát törli a melegben. Igen, nehéz munka volt. De ennyi örömet okozni a legcsodálatosabb érzés lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!