Hírek

2014.06.17. 17:50

Elszabadult indulatok: gyerekverés és házi őrizetesek a szomszédban?

A Mura utcai lakásokban állítólag 8-10 embert tartanak házi őrizetben. A rendőrség cáfol, ám a lakók félnek.

Házi Péter

„A Mura utcai, önkormányzati bérlakásokban jelenleg nyolc-tíz házi őrizetest tartanak fogva” – Szigli István, a körzet önkormányzati képviselője mondta ezt a legutóbbi városi közgyűlés „záróakkordjaként”. A képviselő azt is hozzátette – már a Fejér Megyei Hírlap kérdésére –, hogy a jóérzésű lakók jelentős része fél amiatt, hogy a szomszédjában egy gyanúsított lakik, sőt, egyesek tudomása szerint nem egy olyan lakó van a Mura utcában, aki többször ült börtönben, majd bérlakást kapott. Vajon jogosan tartanak az itt élők a gyanúsítottaktól?

Sokan kikukucskáltak az ablakokon, volt, aki szóba is állt velünk, de a mindennapos atrocitásokról csak névtelenül beszélnek (Fotó: Házi Péter)

Feketehegy-Szárazrét önkormányzati képviselője nem először ad hangot véleményének, miszerint módosítani kellene a bérlakásokra vonatkozó rendeletet, hogy különösen visszaeső bűnöző ne kaphasson önkormányzati bérlakást, de ragaszkodva az ártatlanság vélelméhez házi őrizetbe került személy se maradhasson városi tulajdonú lakásban. A Mura utcában lakókkal is beszélve egy biztos: nyilvánosan senki nem merte a véleményét vállalni, valószínűleg félve egy esetleges fizikai vagy lelki bántalmazástól.

- Tarthatatlan ami itt van, éjjel a B épület egyik tetőtéri lakásában gyűlnek össze azok, akiket az önkormányzat a magatartásuk miatt kirakott a lakásokból. A gyerekeim le sem mernek menni a játszótérre, mert megverik, vagy elzavarják őket fakad ki egy háromgyermekes férfi.

- Másfél hete egy nő úgy megvert egy szomszéd gyereket, hogy az kórházba került, aztán amikor hazajött a gyerek anyja, az is helyben hagyta a másik nőt. Rendszeresen jön ide a rendőrség, de hogy a házi őrizeteseket ellenőrzi-e, vagy csak a szokásos balhék miatt jönnek, nem tudom. Az tény, hogy a jóérzésű emberek félnek itt teszi hozzá egy másik nő.

- Mit fotózgatsz itt? Senki nem adott rá engedélyt! - kiabál le az erkélyről egy férfi, aki azonnal vissza is húzódik, amikor visszakiabálom, hogy az újságtól vagyok.

- Gyakorlatilag szinte bármilyen bűncselekmény gyanúja esetén dönthet úgy a nyomozati szakaszban a bíróság, hogy az előzetes letartóztatás helyett a házi őrizetet rendeli el - fogalmazott a Fejér Megyei Hírlap kérdésére Árva-Szabó Péter, a székesfehérvári törvényszék sajtótitkára. Kérdésünkre, hogy ez akár emberölés gyanúja esetén is igaz-e, elmondta: ha a gyanúsított személyiségjegyei erre alkalmasak, a házi őrizet is elképzelhető, de egyedileg mérlegel a bíróság, és tekintetbe veszi az elkövetett bűncselekmény jellegét is. A döntésnél nagy súllyal eshet latba a rendezett családi háttér, a büntetlen előélet,számít az is, hogy a cselekményt szándékosan vagy gondatlanságból követték el.

Alapesetben a lakásban kell tartózkodniuk az érintetteknek de rendszeres orvosi kezelés okán, a bíróság által meghatározott úticélra mégiscsak lehetőség van arra, hogy az utcára menjen az illető.

Miután vádat emeltek valaki ellen, akkor is van lehetőség a házi őrizet elrendelésére. A bírósági sajtótitkártól azt is megtudtuk, Fejér megyében jelenleg öt olyan ember van, akinek házi őrizetét a fehérvári járásbíróság bírái rendelték el nyomozati szakban. Előfordul, hogy más bíróság rendel el megyében lakó személy ellen házi őrizetet, erről, illetve a vádemelés után elrendelt házi őrizetesek számáról nincs kimutatás. A megyei rendőrfőkapitányság sajtóreferense, Horváth Diána pedig arról tájékoztatta lapunkat, jelenleg nincs a Mura utcában házi őrizetes, így olyan személy sem, aki e szempontból a rendőrségnek ellenőriznie kellene.

A bíróság rendelkezhet úgy, hogy a házi őrizet előírásainak betartását a rendőrség nyomon követő eszközzel is ellenőrizze. Személy elleni erőszakos cselekmények elkövetése esetén, vagy azokban az ügyekben, amelyekben korábban a gyanúsított már előzetes letartóztatásban volt, ha a technikai feltételek adottak (például van elég térerő) ott ma már minden háziőrizetes bokájára felszerelik a GPS-nyomkövetőt, ami jelentősen megkönnyíti annak ellenőrzését, hogy az illető betartja-e a szabályokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!