Hírek

2014.06.21. 09:20

Mézeshetek a világ körül

Székesfehérvár - Éppen három évvel ezelőtt, 2011 júniusában, a boldogító igen kimondása után alig néhány nappal Harkányi Árpád és Zárug Zita elindultak nászútjukra. A legtöbb nászúttal ellentétben azonban, Zitáék még most is a mézesheteiket töltik. A világ körül.

Házi Péter

A klasszikus vérteskozmai egyházi esküvő után alig öt nappal a friss házaspár már egy korántsem megszokott úton kerekezett, korántsem megszokott fekvőbiciklijeikkel. Céljuk (még ennyi idő elteltével sem) más, mint hogy körbebiciklizzék a világot, mert vallják, hogy bolygónk, amit sokan csak sárgolyónak hívnak, valójában egy színes gombolyag, amit úgy lehet igazán megismerni, ha jó mélyen belegabalyodunk a szálak közé. Kikerülni persze nem mindig egyszerű a kesze-kusza szálak közül, ezt világosan mutatja az elmúlt ezeregynéhány napjuk története:

– Bizony voltak mélypontok, például amikor rühesek voltunk és sehol nem volt rá hatékony orvosság Délkelet-Ázsiában. Az nagyon szörnyű volt, hónapokig szenvedtünk, persze végül megszabadultunk tőlük. Aztán az is nehéz volt, amikor Új-Zélandon anyagilag veszélybe került az utunk folytatása. De egyik esetben sem gondoltunk arra, hogy feladjuk és hazamegyünk, hanem csak a megoldáson törtük magunkat – mondja a Fejér Megyei Hírlap kérdésére Árpi, aki azt is leszögezi, a világkörüli túra nem afféle „milliomosok utazása", egy alsó-közép kategóriás autó összespórolt árával indultunk útnak. A döntés volt a fontos: ők nem az autót, hanem a véget nem érő kerékpáros nászutat választották.

A negyvenegynéhányezer kilométeres túra felénél, valahol Ausztráliában. Most néhány ezer kilométerrel arrébb, Amerikában járnak. Fotó: 360fokbringa.hu

Az elinduláskor valójában nem is tudták, hány évig tart majd a tekerés, ám időközben megtalálták az élvezhető ritmust, amivel utazva a legtöbb élményt nyújtja az út. Az első ezer napra átlagosan napi 2735 forint elköltésével számoltak, ám mivel a utazási tempójuk végül lassabb lett, a pénzük elfogyott, mire Új-Zélandra értek.

– Keresztülverekedve magunkat a bürokrácia útvesztőin, sikerült munkavízumot szereznünk és a helyi minimálbérért, óránként 2800 forintért két hónapig szőlészetekben dolgoztunk - meséli Árpi.

Zita azt is elárulja, hogy az útiköltségeik előteremtése érdekében a legszebb fotóikból két fali naptárat is kiadtak már idehaza. A tervük az, hogy mialatt keresztülbicikliznek Latin-Amerikán, karácsonyra sikerüljön elkészíteni és kiadni az utolsó falinaptárat, aminek a bevételéből már ki kell(ene) húzniuk 2015 szeptemberéig, amikor is hazaérnek Magyarországra.

A fiatal pár amúgy két, holland tervezésű acélvázas fekvőkerékpárral utazik, ezekben már 28 ezer kilométer van. A 26 collos kerekek és a hátsó felfüggesztés nagyon jó menettulajdonságokat ad a bicikliknek, bírták az ázsiai viszontagságokat is, ezzel a két járgánnyal keresztezték a Pamír hegységet és a Himaláját is, hogy Banglades úttalan útjairól ne is beszéljünk. Mivel Árpi a megengedett 25 kiló helyett olykor 40 kilónyi terhet is felpakol a csomagtartójára, így egyszer a felfüggesztés keresztpanel is elrepedt már, hála az égnek, utóbbi néhány kilométerre egy kerékpárbolttól történt, így ez sem okozott különösebb gondot. De ha történne is bármi, mindig vannak helyi buszjáratok és a biciklikkel való stoppolás sem olyan lehetetlen, mint ahogy az elsőnek hangzik.

Zita és Árpi egyik legfrissebb képe San Francisco ékességénél, a Golden Gate hídnál készült. Most valahol már Kaliforniában járnak. Fotók: 360fokbringa.hu, MOBA

Ha bő egy év múlva hazaértek, szinte lehetetlen lesz visszailleszkedni az itthoni kerékvágásba – vetem fel, persze, várható volt, hogy ezzel ők is tisztában vannak:

– A legnagyobb kihívás talán csak az utazás befejeztével vár majd ránk, de ezen nem szeretünk most előre túl sokat aggódni, mert az megmérgezné a jelenünket. De vannak terveink, szeretnénk majd kiadni egy könyvet a kalandjainkból, és aztán kicsit letelepedni és családot alapítani. Mindenkit, aki segít, kedves velünk ezen az úton, meg is hívunk magunkhoz Magyarországra, hiszen az a rengeteg segítség és szeretet, amit kapunk, nem maradhat viszonzatlanul.

– A világ első kézből való megismerése, a sokféle emberrel, természeti értékkel való találkozás nagyon fel tudja nyitni az ember szemét, egyszerre tágul ki, és megy össze bennünk a világ, miközben magunkról is kemény önismereti leckéket kapunk. A világ remek hely, tele csodákkal, és benne szinte minden ember jó, és barátságos. Ezt bizonyosan tudni, és éveken át személyesen megtapasztalni olyan érzés, amiért már érdemes volt élni – mondják.

– Az, amit a hírekben látunk, a valóságnak egy nagyon apró, és sajnos torz szelete – teszik hozzá. Bűnözés, katasztrófák, tragédiák – persze, hogy ezek vannak a hírekben, mert az nem hír, hogy a világ többi részén béke van és szeretet. Persze a világ messze nem tökéletes, de egy sokkal jobb, szebb és szerethetőbb hely, mint azt azelőtt gondoltuk volna. Sok múlik azon is, hogy mi merre és mire figyelünk!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!